Annons:
Arbetsmarknad
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

TCO: Kompetens viktig valfråga

TCO anser att kompetensförsörjningen bör bli en viktig valfråga inför höstens val. Enligt Arbetsförmedlingens yrkesprognos kommer det fortsatt att vara svårt att hitta kompetent arbetskraft.

Arbetsförmedlingen har presenterat en rapport om vilka yrken det i framtiden kommer att finnas störst chans att få jobb i. Listan över yrken som är heta på arbetsmarknaden toppas av bygg- och anläggning, pedagogiskt arbete, data/IT, hälso- och sjukvård, tekniskt och naturvetenskapligt arbete samt inom installation, drift och underhåll. Det är yrken som normalt kräver minst gymnasieutbildning.

Enligt Arbetsförmedlingen kommer bristen på arbetskraft fortsatt att vara stor om fem år, när den som nu ska välja utbildning tar sin examen. Det gäller särskilt inom yrken som kräver längre eftergymnasiala utbildningar. I rapporten lyfter Arbetsförmedlingen fram behovet av ett mer utvecklat livslångt lärande som allt viktigare på framtidens arbetsmarknad.

”Kompetensförsörjningen förtjänar att bli en av de stora valfrågorna 2018. Brist på kompetent arbetskraft hindrar företag från att växa och sänker såväl kapaciteten som kvaliteten i skola, vård och omsorg. Våra förbunds medlemmar – sjuksköterskor, lärare, socialsekreterare, ingenjörer och poliser – behöver fler kollegor med rätt utbildning”, kommenterar TCO-ordföranden Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Enligt TCO måste fler söka sig till och stanna kvar i bristyrken, och fler av dem som lämnat yrken som sjuksköterska, lärare eller polis måste kunna lockas tillbaka.

”På kort sikt krävs bättre arbetsvillkor och bättre arbetsmiljö. Vi måste också se till så att till exempel sjukskrivna lärare eller socialsekreterare får hjälp att komma tillbaka till yrket, inte tvingas ut i jobb där deras kompetens inte tas tillvara. På lite längre sikt skulle bättre möjligheter till vidareutbildning för personer som redan finns på arbetsmarknaden kunna innebära att fler utbildar sig till bristyrken senare i livet och att fler stannar kvar i yrket då möjligheterna att utvecklas ökar”, förtydligar Eva Nordmark.

Bli den första att tycka till!