TCO köper ut var tredje anställd

TCO2014-04-16

TCO satsar på att bli en vassare påverkansorganisation. Men förändringen sker inte gratis. Organisationen betalar 17 miljoner kronor för att bli av med en tredjedel av sina medarbetare.

TCOs kansli genomgår en helomstöpning.

Med en ny verksamhetsplattform och en ny kommunikationsplattform som grund ska ett »nytt TCO« byggas. Organisationen ska – heter det – arbe­ta mer fokuserat mot beslutsfattare, opinionsbildare, journalister och media.

– Det handlar inte bara om små­justeringar, utan det är en relativt kraftig förändring, säger TCOs kanslichef Torbjörn Bredin.

Därför pågår också en storrekrytering. Tio nya tjänster har annonserats ut och 850 personer har sökt dem. TCO ska bland annat rekrytera flera internationella sekreterare, en jurist med EU-inriktning och en chef för området trygghetssystem, arbetsmarknad och utbildning.

– Jag har blivit fullständigt nedringd. Och det har varit extremt kompetenta personer som har hört av sig, säger Torbjörn Bredin.

Men samtidigt som rekryteringen av dessa tio personer pågår slutar nästan en tredjedel av kansliets befintliga personal. Alla anställda har ställts inför valet att stanna eller att säga upp sig med arbetsbefrielse och full lön under 8 till 20 månader, beroende på anställningstid och ålder. De som är över 62 år har som alternativ kunnat ansöka om avtalspension med 80 procent av lönen fram till 65 år.

15 personer har valt att sluta, vilket innebär en stor förändring på en arbets­plats med mindre än 50 anställda.

Torbjörn Bredin betonar att ingen har tvingats lämna sitt jobb: erbjudandena har varit generella och helt frivilliga.

– Det är en väldigt positiv stämning, både bland dem som stannar och dem som väljer att sluta.

Men att köpa ut medarbetare är en kostsam lösning. Sammanlagt betalar organisationen mer än 130 månads­löner, alltså motsvarande över elva årsarbetskrafter, för att bli av med personal. Den totala summan för åtgärden, inklusive innestående semester, skatter och andra kostnader, landar på 17 miljoner kronor.

– Styrelsen har avsatt resurser och vetat att förändringen innebär kostnader, säger Torbjörn Bredin. Det måste ske under schysta villkor. När de som slutar är nöjda får man dessutom ambassadörer som fortsätter att prata gott om TCO.

Men han konstaterar att det finns en annan sida också:

– Jag måste kunna stå på medlemsmöten och berätta vad vi gör med pengarna, och vilka lösningar vi har valt.

Torbjörn Bredin understryker att kostnaderna inte tas från verksamhets­budgeten, utan från organisationens eget kapital, som efter omställningarna ligger på drygt 140 miljoner kronor.

Gabriel Wernstedt, som är ordförande för Unionenklubben på TCOs kansli, säger att facket har varit med om att förhandla fram erbjudandena och också står bakom lösningen. Enligt honom har reaktionerna på TCOs förändring varit blandade på kansliet.

– Vissa är jätteentusiastiska över den nya inriktningen. Andra känner inte lika­dant, och några är ganska slutkörda. De har fått mer att göra när kolleger har slutat. Men det är en övergångsfas och nu tar vi in en del folk tillfälligt.

TCO ska i framtiden arbeta med fem definierade kärnområden: europafrågor, jämställdhet och mångfald, trygghetssystem, partsmodellen och ett område som kallas utbildning, arbetsmarknad och ekonomi.

Samtidigt är det flera områden som prioriteras ned eller försvinner helt från TCOs arbete: bland annat slutar
klimat och hållbarhet att vara ett profil­område, liksom arbetsmiljö.

Torbjörn Bredin säger att han ser posi­tivt på framtiden: TCO, som består av 14 fackförbund, växer. Nu samlar medlemsförbunden omkring 1,2 miljoner medlemmar och kanske, säger han, kommer det att bli fler nyrekryteringar inom kort.

TCO betalar mycket pengar för att bli av med medarbetare. Fanns det inga möjligheter att förändra organi­sationen med befintlig personal, och till exempel lägga pengarna på kompetens­utveckling?

– Jo, så hade vi kunnat göra en förändring på sikt. Men TCOs medlemsförbund vill ha en förändring nu och inte om några år. Vi ville också ge dem som av olika skäl inte ville vara med en reell möjlighet att kliva av.

Torbjörn Bredin säger att han vill se utgiften som en investeringskostnad.

– Vi ska inte komma undan med det absolut snålaste. Det här måste få kosta om vi ska göra det ansvarsfullt.


Läs även: TCOs reklamkampanj kostade sju miljoner.

  

Femton personer slutar och tio börjar på TCOs kansli.
Bild: Malin Hansson
Femton personer slutar och tio börjar på TCOs kansli.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA