TCO kritiserar Försäkringskassans avslag

SJUKPENNING2017-12-14

TCO kritiserar sjukförsäkringen i en debattartikel i Dagens Samhälle. Sjukförsäkringen ger inte längre tillräcklig trygghet och möjlighet till rehabilitering, anser TCO.

I debattartikeln konstaterar TCOs ordförande Eva Nordmark tillsammans med Lärarförbundets Johanna Jaara Åstrand, Vårdförbundets Sineva Ribeiro och Visions Veronica Magnusson att Försäkringskassans avslag på begäran om sjukpenning ökat kraftigt sedan 2015. I januari i år var andelen avslag 5,2 procent för kvinnor och 4,9 procent för män. Det är mer än en dubblering jämfört med 2015.

”Våra sjukskrivna medlemmar och deras läkare vittnar om att Försäkringskassan allt oftare ifrågasätter läkarintyg och läkarens bedömning att den sjukskrivne saknar möjlighet att arbeta”, skriver ordförandena.

Enligt artikeln hamnar allt fler medlemmar hamnar mellan stolarna efter ett avslag från Försäkringskassan. De hänvisas till Arbetsförmedlingen för att söka arbete, trots att de inte har återfått sin arbetsförmåga och i en del fall även bedöms sakna arbetsförmåga av Arbetsförmedlingen. Försäkringskassan motiverar inte sina beslut och preciserar inte vilka arbeten som anses ”normalt förekommande” som den sjukskrivne anses kunna ta, vilket gör det svårare för den enskilde att förstå och överklaga.

”När sjukpenning avslagits måste den sjukskrivne omedelbart arbeta eller vara aktivt arbetssökande på full tid. Det innebär också att möjligheten att stegvis trappa upp sin aktivitet utifrån den behandlande läkarens rekommendation försvinner. Detta är givetvis helt oacceptabelt”, skriver de fyra.

TCO kräver nu att regeringen tar ett helhetsgrepp på sjukförsäkringen för att hantera de nya utmaningar försäkringen ställs inför. TCO vill gärna vara med och bidra med fler konstruktiva förslag och erfarenheter av hur sjukförsäkringen fungerar och inte fungerar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA