TCO vill ha förändrad högskola

FACKET2017-02-23

Fler måste utbildas inom högskolan och fler måste återkommande under livet vidareutbilda sig vid högskolan. I en ny rapport anser TCO att högskolan måste få ett nytt omställningsuppdrag.

Behovet av vidareutbildning genom hela arbetslivet kommer att öka i framtiden och få stor betydelse för både samhället och individen, skriver rapportens författare Samuel Engblom och Erik Arroy. Både den allmänna utbildningsnivån och kompetenskraven i arbetslivet har ökat under senare år. Det visar sig i att allt fler på arbetsmarknaden har en högskoleutbildning. Det innebär i sin tur att en ansenlig del av den kompetensutveckling som kommer att krävas på framtidens arbetsmarknad behöver ske på högskolenivå.

TCO har låtit SCB genomföra en undersökning bland yrkesverksamma tjänstemän i åldrarna 30–55 år. Den visar att de tycker sig ha ett stort behov av vidareutbildning och att högskolan är den utbildningsform flest skulle välja om de skulle kompetensutveckla sig. Men det är inte en traditionell högskoleutbildning de vill ha, utan flexibla utbildningar som går att kombinera med arbete, till exempel deltidsstudier och studier på distans.

För att vända utvecklingen och få högskolan att möta behoven hos yrkesverksamma föreslår TCO att högskolan ges ett omställningsuppdrag. För att driva på en sådan utveckling behöver högskolans resurstilldelningssystem ändras. I rapporten förordas tre alternativa resurstilldelningsmodeller för utbildning i omställningssyfte:

• särskilda anslag till utbildning för yrkesverksamma,

• högre ersättning för studenter registrerade för vidareutbildning,

• anslag fördelade efter ansökan från lärosäten.

Dessutom föreslås att kortare högskoleutbildning i större utsträckning än i dag ska kunna användas som arbetsmarknadsutbildning samt att trygghetsorganisationerna och fackliga organisationer ska ges möjlighet att köpa uppdragsutbildning från högskolor och universitet.

”För att Sverige ska stå sig starkt i den globala konkurrensen kommer en välutbildad befolkning att vara en stor tillgång, liksom system som uppmanar till jobbyten och omställning. Tiden är förbi när vi jobbade hela livet på samma arbetsplats. Det öppnar många möjligheter till utveckling om vi förvaltar dem rätt”, skriver TCOs ordförande Eva Nordmark i rapportens förord.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA