Theodor Kallifatides: Dags att ta itu med Akilles häl

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2017-05-30

Terrorismen är absurd, därför kan vi inte skydda oss mot den, skriver Theodor Kallifatides i en krönika.

När gudinnan Thetis fick sitt enda barn med en dödlig man började hon genast oroa sig för hur hon bäst skulle skydda den nyfödde sonen mot döden.

Jag läser i tidningen om massakern i Manchester där 22 unga människor miste livet och många skadades.

Jag tänker också på deras föräldrar som aldrig mer ska se sina döttrar och söner kliva in genom dörren. De hade säkert velat skydda sina barn från allt. Det gick inte.

En annan ung man, född i samma stad, ville annorlunda. Vem vet vad han tänkte på när han tog på sig bomben? När han gjorde sig själv till bomb. Vem vet vad som ledde honom till det fasansfulla beslutet?

Terrorismen är vår Akilleshäl. Hur mycket man än skyddar sig finns det alltid en svag punkt kvar. Thetis lät doppa sin son i stål så att han skulle bli osårbar. Men hon fick hålla honom i hälen som på det viset inte blev förstärkt.

När han växte upp klädde hon honom i flickkläder för att han skulle undvika alla krig som härjade då, och som härjar än. Men han kom till kriget i Troja och blev den största hjälten – läs en riktig mordmaskin – tills han stupade av en giftig pil i hälen.

Demokratin har samma problem. Den kan inte skydda sig mot allt, i synnerhet inte mot terrorism. Man kan bekämpa en armé, men inte unga män eller kvinnor som sitter ensamma och en dag bestämmer sig för att förvandla sig till levande bomber.

Det är terroristens egentliga styrka. Vederbörande är beredd att dö. Han kanske rent av vill dö. Kamikazepiloterna under andra världskriget var också terrorister i den meningen att de redan hade bestämt sig att dö. Det gällde bara att ta så många fiender som möjligt med sig i döden.

Första världskrigets tändgnista var en terrorhandling. I tsarens Ryssland förebådades revolutionen av en rad terror­handlingar. Den omistlige Fjodor Dostojevskij har med sin roman Onda andar skildrat terrorismen och terroristerna som ingen annan.

Terrorismen är absurd, därför kan vi inte skydda oss mot den. En av mänsklighetens grundtankar, nämligen att oskyldiga människor inte ska straffas, gäller inte. Tvärtom. Ju mer obegriplig en terrorhandling är desto bättre.

Terrorismen behöver också vittnen. En terrorhandling utan publik eller utan publicitet har helt enkelt inte hänt. Att skicka i väg missiler på vinst och förlust blir mer och mer vanligt, men det kallas inte terrorism.

Det finns över huvud taget inte en allmänt accepterad definition. Att kuva ett land med exempelvis ekonomiska sanktioner kallas inte terrorism, fast det är oskyldiga som straffas.

Det må hända att många vill nyansera diskussionen. Det kan hända att många vill skilja på terrorism och terrorism.

Men jag vill inte det. Det är terror när små barn dör antingen det är av bomber eller av undernäring.

Terrorism i alla dess varierande former bör erkännas och kuvas. Ingen terroristhandling rättfärdigar en annan terroristhandling.

Det är dags att ta itu med vår Akilles­häl.

Theodor Kallifatides är författare. Nyligen utkom hans senaste bok »Ännu ett liv«.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av Panagiotis Vasiliou (ej verifierad) tors, 06/01/2017 - 00:45
En lättbegriplig liknelse som alla medborgare bör läsa!
Speciellt lärorik för makthavare .
Inlagt av Panagiotis Vasiliou (ej verifierad) tors, 06/01/2017 - 00:45
En lättbegriplig liknelse som alla medborgare bör läsa!
Speciellt lärorik för makthavare .
Inlagt av Panagiotis Vasiliou (ej verifierad) tors, 06/01/2017 - 00:45
En lättbegriplig liknelse som alla medborgare bör läsa!
Speciellt lärorik för makthavare .
Inlagt av kerstin gustafsson (ej verifierad) fre, 06/02/2017 - 16:16
Tack för en utmärkt artikel, delar den..;)

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA