Annons:
Försäkringskassan
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Tidigare dömd misstänks för nya brott

En tidigare handläggare vid Försäkringskassan misstänks för nya bedrägerier, efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för trolöshet mot huvudman, skriver Svenska Dagbladet. Mannen misstänks ha lurat till sig miljoner i assistansersättning.

Läs mer

Fyra år för miljonsvindel

Den misstänkte mannen avskedades och dömdes till fyra års fängelse år 2007, sedan han tillsammans med en släkting lurat Försäkringskassan på 35 miljoner kronor. Han hade då i tjänsten låtit personer med assistansersättning som hade avlidit ”leva vidare” i datasystemet och betalat ut ersättningen till närstående.

Nu misstänks mannen för att återigen i flera år ha lurat Försäkringskassan via ett assistansbolag som ägs av hans sambo, skriver Svenska Dagbladet. Både den misstänkte och hans släkting är enligt tidningen anställda i assistansbolaget. Ytterligare en tidigare anställd på Försäkringskassan misstänks ha gjort olagliga sökningar i myndighetens register för att hitta potentiella ”kunder” till assistansbolaget.

Försäkringskassan har nu polisanmält huvudmannen för oredlighet mot borgenärer samt mened, skriver Svenska Dagbladet. Den andre tidigare anställde misstänks för olaga dataintrång, men brotten som begicks 2009 och 2010 är preskriberade. Också han är numera anställd av assistansbolaget.

”Det är unikt att vi ser så många allvarliga omständigheter i samma ärende”, säger Marie Axelsson, chef för avdelningen för funktionsnedsättning på Försäkringskassan, till tidningen.

Försäkringskassan har under åren betalat ut över 190 miljoner kronor till assistansbolaget. Nu har utbetalningarna stoppats och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, utreder verksamheten i bolaget. Assistansbolagets advokat bestrider enligt tidningen att några oegentligheter ska ha förekommit.

Bli den första att tycka till!