Tidigare dömd misstänks för nya brott

FÖRSÄKRINGSKASSAN2017-02-13

En tidigare handläggare vid Försäkringskassan misstänks för nya bedrägerier, efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för trolöshet mot huvudman, skriver Svenska Dagbladet. Mannen misstänks ha lurat till sig miljoner i assistansersättning.

Den misstänkte mannen avskedades och dömdes till fyra års fängelse år 2007, sedan han tillsammans med en släkting lurat Försäkringskassan på 35 miljoner kronor. Han hade då i tjänsten låtit personer med assistansersättning som hade avlidit ”leva vidare” i datasystemet och betalat ut ersättningen till närstående.

Nu misstänks mannen för att återigen i flera år ha lurat Försäkringskassan via ett assistansbolag som ägs av hans sambo, skriver Svenska Dagbladet. Både den misstänkte och hans släkting är enligt tidningen anställda i assistansbolaget. Ytterligare en tidigare anställd på Försäkringskassan misstänks ha gjort olagliga sökningar i myndighetens register för att hitta potentiella ”kunder” till assistansbolaget.

Försäkringskassan har nu polisanmält huvudmannen för oredlighet mot borgenärer samt mened, skriver Svenska Dagbladet. Den andre tidigare anställde misstänks för olaga dataintrång, men brotten som begicks 2009 och 2010 är preskriberade. Också han är numera anställd av assistansbolaget.

”Det är unikt att vi ser så många allvarliga omständigheter i samma ärende”, säger Marie Axelsson, chef för avdelningen för funktionsnedsättning på Försäkringskassan, till tidningen.

Försäkringskassan har under åren betalat ut över 190 miljoner kronor till assistansbolaget. Nu har utbetalningarna stoppats och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, utreder verksamheten i bolaget. Assistansbolagets advokat bestrider enligt tidningen att några oegentligheter ska ha förekommit.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA