Ratri Wansuk har tre gånger tvingats att kämpa mot felaktiga uppsägningar. »Det är klart att det har skapat mycket oro«, säger hon.
Bild: Johan Wahlgren
Ratri Wansuk har tre gånger tvingats att kämpa mot felaktiga uppsägningar. »Det är klart att det har skapat mycket oro«, säger hon.

Tillbaka på jobbet efter felaktiga uppsägningar

ARBETSRÄTT2018-01-24

Tre gånger har lokalvårdaren Ratri Wansuk blivit uppsagd på felaktiga grunder. Men varje gång har ST lyckats få henne återanställd. Nu har hon fått en tillsvidareanställning.

Av:  Tora Villanueva Gran

I april förra året blev lokalvårdaren Ratri Wansuk uppsagd för tredje gången från vad som i princip är samma anställning. Men hon vägrade att skriva på, för hon anade oråd. Och det hela löste sig till slut, som det gjort även tidigare gånger, tack vare fackets ingripande. Men innan dess hann det gå flera månader då hon var inskriven hos Arbetsförmedlingen.

– Det är klart att det har skapat mycket oro, säger Ratri Wansuk.

Ratri Wansuk hade arbetat som timanställd lokalvårdare hos Livsmedelsverket i flera år när hon kallades in till arbetsgivaren, som sade att det inte längre fanns något behov av hennes arbete. Det var 2012. Hon tog då kontakt med sitt lokala fack som kopplade in STs ombudsman Christian Camitz.

– Vi upptäckte att det inte fanns något kontrakt över huvud taget. Det är uppseendeväckande hos en statlig arbets­givare. Dessutom kunde vi påtala att Ratri hade jobbat så länge att anställningen enligt lag borde ha övergått till en tillsvidareanställning, förklarar han.

Livsmedelsverket gick med på att tillsvidareanställa Ratri Wansuk, vilket Publikt rapporterade om i november 2012.

Men sedan hann det bara gå något halvår innan myndigheten bestämde sig för att outsourca lokalvården. Före­taget Inspira vann upphandlingen.

Efter bara tre månader hos den nya arbetsgivaren blev Ratri Wansuk återigen uppsagd, trots att ett av kraven i upphandlingen var att de arbetsrätts­liga reglerna för övergång av verksamhet skulle tillämpas. Alla anställda skulle alltså få fortsätta och även ta med sig sin anställningstid.

– När jag fick reda på detta informerade jag Inspira om felhanteringen. Ratri blev återanställd, säger Christian Camitz.

Efter en tid miste Inspira ett kontrakt med en stor kund. I april i fjol sades ett antal lokalvårdare upp av denna anledning. Ratri Wansuk var en av dem.

– När jag får se pappren ser jag direkt att hon är registrerad med en all­deles för kort anställningstid. Hon borde ha turordnats på ett sätt så att hon fått behålla anställningen, säger Christian Camitz.

Nu började nästa runda, där bevis behövde tas fram för att styrka när Rat­ri Wansuk egentligen hade börjat på Livsmedelsverket. Åren med timmar, innan tillsvidareanställningen upprättades hösten 2012, hade inte räknats med.

Aira Tapper, som är personalchef på Inspira, förklarar det med att det har blivit fel i företagets system.

– Vi har 1400 anställda, det är inte konstigt att det ibland kan bli tokigt. Men vi vill så klart göra rätt, säger hon till Publikt.

I november i fjol enades till slut parterna om att fastslå att Ratri Wansuk varit anställd sedan 1 januari 2010. I december fick hon ett kontrakt på tills­vidareanställning.

Dessutom hörde Livsmedelsverket av sig till Inspira och önskade särskilt Ratri Wansuk. Så nu är hon tillbaka och arbetar där hon en gång började.

– Det känns gott att mitt jobb upplevs så bra att de vill ha just mig.

Regler vid övergång av verksamhet

Enligt lagen om anställningsskydd ska ett företag som tar över verksamhet från en annan arbetsgivare ta över rättigheter och skyldigheter på grund av de anställningsavtal och anställningsförhållanden som gäller vid tidpunkten för övergången.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA