Ardalan Shekarabi. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Ardalan Shekarabi. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

»Tillit« nyckelord för hur staten ska styras

STATSFÖRVALTNING2016-03-01

Regeringen vill genomföra en »tillitsreform« med målet att bättre ta till vara medarbetarnas kompetens och erfarenhet. Som ett led i det arbetet ska Statskontoret nu analysera hur staten styr myndigheterna och hur statstjänstemännens administrativa börda kan minska.

Statskontoret ska bland annat analysera hur myndigheters uppgiftslämnande och administration kan minska, förenklas eller automatiseras.

Civilminister Ardalan Shekarabi förklarar att en uppgift för Statskontoret blir att utveckla en metodik för hur man kan hitta tidstjuvar:

– Det är ett omfattande arbete, och det måste organiseras på något sätt. Hur ska vi identifiera tidstjuvarna, vem ska göra bedömningen huruvida de är motiverade eller inte, och hur eliminerar vi dem?

Statskontoret ska också lämna förslag på hur medarbetarnas kompetens och erfarenhet bättre kan tas till vara i myndigheternas arbete. I det ingår att analysera vilka krav som bör ställas på ledarskapet, och föreslå hur statliga ledares kompetens bör utvecklas.

En tredje del i regeringens uppdrag till Statskontoret är att analysera hur styrningen av myndigheterna ser ut i dag och hur den förhåller sig till rege­ringens ambitioner om en styrning »som kännetecknas av tillit och förtroende«.

Regeringen har uttryckt en ambition att förändra styrningen av den offent­liga sektorn och pekat på problem med de styrmetoder som med ett samlingsnamn ofta kallas New public management, NPM. Några drag som brukar anses känneteckna NPM är att den offentliga verksamheten styrs med mål och resultat, och med fokus på medborgarnas behov.

Kritiken mot NPM handlar bland annat om att modellen lett till krav på omfattande dokumentation och uppföljning, och att den leder till att organisationer fokuserar på sådant som kan mätas med kvantitativa mål, »pinnräkning«.

Regeringen har formulerat målet att de offentliganställdas kunskap, erfarenhet och yrkesetik ska bli mer vägledande i deras arbete.

Ardalan Shekarabi kallar det för en »tillitsreform«:

– Det är vad det handlar om, tillit i förhållande till myndigheterna, tillit i förhållande till medarbetarna i offentlig sektor. Vi behöver en styrning som i större utsträckning utgår ifrån tillit.

Tillitsreformen är också namnet på ett avtal den danska regeringen och parterna i den offentliga sektorn slöt 2013. Men Ardalan Shekarabi menar att grannländernas vägval i förvaltningspolitiken trots detta skiljer sig åt.

– Den danska tillitsreformen hade andra aspekter som inte inkluderas i vårt arbete, som handlade om olika typer av effektiviseringsinsatser.

Enligt civilministern tänker den svenska regeringen inte koppla arbetet till något direkt sparbeting.

– Vi tror att en utvecklad styrning som utgår från tillit kan leda till effektiviseringar på sikt, men det grundläggande syftet med detta arbete är att ge medarbetarna bättre förutsättningar, säger Ardalan Shekarabi.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA