Tog hand om pappa – blev avskedad

ARBETSRÄTT2016-04-07

Arbetsförmedlaren åkte hem till Iran sedan hans pappa skadats i en trafikolycka. När han inte kom hem från Iran beslutade Arbetsförmedlingen om avsked. Nu har Arbetsdomstolen, AD, fastställt avskedet.

En anställd vid Arbetsförmedlingen fick i maj 2014 besked att hans pappa i Iran varit med om en trafikolycka och ådragit sig flera frakturer. Pappan var allvarligt sjuk, och arbetsförmedlaren bestämde sig för att åka hem och se till att pappan fick bra vård. De första tio dagarna fick han tjänstledigt av arbetsgivaren, men när han begärde förlängd ledighet avslog arbetsgivaren ansökan och beordrade honom att komma tillbaka till arbetet.

När arbetsförmedlaren inte återvände meddelade Arbetsförmedlingen att han vid fortsatt frånvaro måste komma in med ett beslut från Försäkringskassan att han beviljats att vara anhörigvårdare. Den anställde svarade att han inte kunde komma in med något sådant intyg. Ledighet för vård av närstående beviljas bara vid vård inom EU. När han i september kom hem från Iran fick han ett rekommenderat brev att han blivit avskedad.

Genom sitt fack Jusek stämde arbetsförmedlaren Arbetsförmedlingen i AD. Han har hänvisat till lagen om rätt till ledighet för trängande familjeskäl, som ger rätt till ledighet för att i akuta situationer ta hand om en anhörig. AD anser i sin dom att arbetsförmedlaren inte lyckats visa att det var nödvändigt att just han måste vara den som tog hand om pappan på sjukhuset. Han har inte tillräckligt undersökt möjligheterna att hitta någon som gjorde det i hans ställe. Därför avslår AD Juseks krav på skadestånd med närmare 400 000 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA