Annons:
TRANSPORTSTYRELSEN
Nyhet
AVAnn DahlinTyck till!

Transportstyrelsens it-chef inte säkerhetsgodkänd

Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam har anställt en tillförordnade it-direktör som är utländsk medborgare och inte har gått igenom någon säkerhetskontroll, rapporterar Dagens Nyheter. Generaldirektören försvarar sitt anställningsbeslut.

Rekryteringen av den nuvarande tillförordnade it-direktören gjordes av den då nytillträdda generaldirektören Jonas Bjelfvenstam i februari. Den tidigare it-direktören var delaktig i it-upphandlingen som ledde till att generaldirektör Maria Ågren fick gå, och har lämnat myndigheten.

Den tillförordnade it-direktören, som är norsk medborgare, sitter i myndighetens ledningsgrupp och är chef över omkring 250 personer.

Enligt anonyma källor till DN har det funnits en intern oro för att en icke säkerhetsklassad person ska hantera säkerhetsfrågor och säkerhetskänsliga uppgifter. Jonas Bjelfvenstam säger till tidningen att han även tillsatt en tillförordnad biträdande it-direktör som är godkänd i säkerhetskontroll och som ska ansvara för arbetet med skyddsvärda uppgifter. It-direktören skulle därmed inte ta del av sådana arbetsuppgifter.

DNs källor menar att detta inte fungerat i praktiken, men Jonas Bjelfvenstam hävdar att uppdelningen av arbetet är helt rimlig. Han kan dock inte garantera att it-direktören inte tagit del av hemlig information. ”Jag har inte suttit med honom varje minut sedan han tillträdde i februari”, säger han till Dagens Nyheter.

Bli den första att tycka till!