Annons:
TRANSPORTSTYRELSEN
Nyhet
AVAnn DahlinTyck till!

Transportstyrelsens ställföreträdande gd avgår

Dagens Nyheter redovisade i dag uppgifter om avsteg från Transportstyrelsens riktlinjer för it-säkerhet redan 2014. När ställföreträdande generaldirektör Jacob Gramenius fick frågor från tidningen valde han att avgå, skriver DN.

Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren avsattes från sin post i vintras, på grund av att hon beslutat om flera avsteg från lagar och riktlinjer sommaren 2015, i samband med överlämnandet av it-driften till IBM. Nu har Dagens Nyheter avslöjat att en tidigare ledning för myndigheten beslutade om avsteg från interna riktlinjer redan sommaren 2014, nästan ett år innan Maria Ågren tillträdde.

Avsteget gällde den gången en modernisering av systemen för vägregistret, som fanns i en stordatormiljö. I systemen fanns hemliga uppgifter, bland annat uppgifter som kunde identifiera underrättelsepersonal, skriver DN. Enligt dokument som tidningen haft tillgång till skriver ledningen att man ”gjort en avvägning mellan verksamhetens respektive sekretesskyddets behov”.

När DN konfronterade ställföreträdande generaldirektören Jacob Gramenius med uppgifterna valde han att avgå.

Generaldirektör Jonas Bjelfenstam säger till DN att gällande lag och interna riktlinjer ska följas.

Vid tiden för beslutet 2014 var Catharina Elmsäter-Swärd, M, ansvarig minister. Hon säger till Dagens Nyheter att hon inte kände till det och att hon inte vet om hon borde ha fått information.

Bli den första att tycka till!