Annons:
Avtal
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Treårigt avtal avvärjde hotellstrejk

En hotande konflikt inom hotell- och restaurangbranschen avvärjdes genom ett nytt kollektivavtal mellan Hotell- och restaurangfacket, HRF, och Visita. Det treåriga avtalet innehåller en tydlig låglönesatsning.

Totalt ger det nya avtalet en löneökning på 1 560 kronor per månad fördelat på 540 kronor 2017, 550 kronor 2018 och 560 kronor 2019, skriver Arbetet. Avtalet innebär att de anställda i hotell- och restaurangbranschen får den låglönesatsning som LO-förbunden drivit i avtalsrörelsen.

”Utifrån våra snittlöner betyder låglönesatsningen att lönenivån höjs med ungefär 125 kronor extra under treårsperioden”, säger förbundsordförande Malin Ackholt till tidningen.

Arbetsgivaren har i gengäld fått igenom en lägre ökning av minimilönerna. Först efter sex års yrkesvana får den anställde ut hela den angivna löneökningen. Personalomsättningen i branschen är stor och många utan yrkeserfarenhet nyanställs till avtalets minimilöner.

Tisdagens överenskommelse leder till att den strejk som HRF varslat om vid 19 hotell inte kommer att bli av. Strejkvarslet lades den 5 april, sedan Visita sagt bestämt nej till en låglönesatsning utanför kostnadsramen på 6,5 procent, skriver Arbetet.

Bli den första att tycka till!