Annons:
Utrikesdepartementet
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

UDs hantering av handlingar ska bli bättre

Utrikesdepartementets hantering av allmänna handlingar ska förbättras genom ett åtgärdsprogram. En utredning om hur UD hanterar allmänna handlingar har överlämnats till regeringen.

Utrikesdepartementet, UD, har vid upprepade tillfällen kritiserats för brister i hanteringen av allmänna och offentliga handlingar. Utrikesminister Margot Wallström, S, gav i december i fjol UDs rättschef i uppdrag att tillsammans med en arbetsgrupp ta fram förslag på hur hanteringen av allmänna handlingar på UD kan förbättras. Rapporten har nu lämnats till utrikesministern och en rad åtgärder ska vidtas för att förbättra hanteringen av handlingar, enligt ett pressmeddelande från regeringen:

”Offentlighetsprincipen är en grundläggande del av demokratin, och vi måste hantera allmänna handlingar korrekt”, kommenterar Margot Wallström.

Det genomgripande åtgärdsprogrammet ska löpa under hela 2018 och omfattar bland annat en obligatorisk e-utbildning om offentlighet och sekretess, förstärkt information på utrikesförvaltningens intranät, stärkt tillsyn, och ett tydligare chefsansvar för hanteringen av allmänna handlingar.

Bli den första att tycka till!