Annons:
Johanna Palm, på sociologiska institutionen vid Stockholms universitet, har undersökt fackligt anslutnas attityder till stridsåtgärder.Bild:Leila Zoubar
facket
Nyhet
AVLinus HellerstedtTyck till!

Unga mer positiva till fackliga stridsåtgärder

Johanna Palm, som doktorerat vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet, har undersökt attityder till fackliga stridsåtgärder i sin avhandling.

Vad kom du fram till?

– Det som har allra mest effekt är klassposition, och enkelt förklarat har jag delat in det efter hur man organiserar sig. Vad jag hittar då är att arbetare oftare vill att facket ska vidta stridsåtgärder.

Vad beror det på?

– Arbetare har lägre inkomst och mindre inflytande över arbetet. Men det är faktorer som har effekt också utöver klass. Även bland tjänstemännen finns det individer som upplever att de har för dålig lön eller för lite inflytande, och som också vill att facket agerar.

De yngre är ytterligare ett snäpp mer positiva till stridsåtgärder, visar studien. Varför är det så?

– Det har mycket med deras arbets­situation att göra. Unga har generellt sett lägre löner och mer osäkra villkor.

Var du förvånad över resultatet?

– Ja, av den anledningen att mina andra resultat och forskning i övrigt visar att unga inte går med i facket i samma utsträckning. Många reso­nerar kring att det har att göra med att yngre generationer är mer individuali­serade och inte har de kollektiva värderingarna. Men mina resul­tat tyder ju på att unga inte har andra attityder till facket.

Bli den första att tycka till!