Ungdomsarbetslösheten fortsätter minska

ARBETSMARKNAD2016-10-12

Arbetslösheten minskar snabbast bland unga i Sverige. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. I slutet av september var ungdomsarbetslösheten 11,7 procent. Det är den lägsta nivån på åtta år.

Enligt den nya statistiken från Arbetsförmedlingen och Statistiska Centralbyrån, SCB, fortsätter arbetslösheten nedåt. Det senaste året har andelen inskrivna arbetslösa totalt minskat från 7,8 till 7,5 procent. I slutet av september var 358 000 personer inskrivna på någon av landets arbetsförmedlingar. Det är 11 000 färre än samma månad i fjol.

Ungdomsarbetslösheten har inte varit så låg sedan år 2008. På ett år har den minskat från 13,4 till 11,7 procent. I slutet på september i år var 61 000 unga mellan 18 och 24 år inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen.

”Vi har en god arbetsmarknad och en stark efterfrågan på arbetskraft. Det gynnar framförallt ungdomar och välutbildade, som har minst gymnasieutbildning”, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén i ett pressmeddelande.

Samtidigt har antalet arbetslösa bland personer som är födda utanför Europa ökat med 16 000 på ett år. Totalt är 155 000 personer med utomeuropeisk bakgrund utan jobb. En förklaring är att fler nyanlända har fått sina uppehållstillstånd och nu deltar i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. I september var det 52 000 inskrivna arbetslösa i etableringsuppdraget, jämfört med 42 000 för ett år sedan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA