Annons:
Asyl
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

UNHCR kritiserar stelbenta svenska krav

Migrationsverkets krav för familjeåterförening för flyktingar från Eritrea är orimliga anser FNs flyktingorganisation UNHCR. Kravet på giltigt pass tvingar flyktingarna att anlita flyktingsmugglare, uppger Ekot.

För att medge anhöriginvandring kräver Migrationsverket att de anhöriga som vill resa in ska kunna visa ett giltigt pass från hemlandet. Eftersom de allra flesta flyktingar från Eritrea vistas i Etiopien måste de försöka ta sig till en eritreansk ambassad i något tredje land för att försöka få ett pass. Den som söker anhöriginvandring blir då tvungen att anlita en flyktingsmugglare för att illegalt ta dem dit, enligt Ekot.

Enligt svenska ambassaden i Addis Abeba i Etiopien går det inte att resa lagligt från landet utan pass. 

”Enligt de uppgifter vi har från Sudans ambassad här i Addis Abeba kan man inte det. Det krävs en passhandling för att passera gränsen”, säger Peter Thulin på svenska ambassaden till Ekot.

I en rapport från ambassaden till Migrationsverket konstateras att Migrationsverkets krav inte sällan innebär att flyktingar tvingas till olagliga resor och att ambassaden sedan tidigare uppmärksammat Migrationsverket på problemet, uppger Ekot. Hittills i år har cirka 160 personer ansökt om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning från Addis Abeba. Enligt ambassaden saknar många pass.

Enligt rapporten från ambassaden har den vid upprepade tillfällen kontaktats av UNHCR med kritik mot att svenska myndigheter ställer krav som gör att flyktingarna måste anlita flyktingsmugglare för att få möjlighet till familjeåterförening.

”Jag drar slutsatsen att det inte är möjligt att begära av någon att man ska kunna göra en sådan här resa om man inte har en resehandling att göra den på”, säger Theresa Karlbjörn på Migrationsverket till Ekot. 

Migrationsöverdomstolen ska inom kort pröva ett ärende som kan komma att ge vägledning för den framtida hanteringen vid Migrationsverket.

Bli den första att tycka till!