Unionen har förlikats med Bemannia

BEMANNING2014-12-05

I våras stämde Unionen bemanningsföretaget Bemannia för brott mot kollektivavtalet. Företaget hade anlitats av flera statliga myndigheter. Nu har parterna förlikats.

Publikt har tagit del av Arbetsdomstolens dagboksanteckningar. Av dem framgår att Unionen och Bemannia nått en förlikning, men att målet fortfarande ligger kvar hos domstolen.

− Överenskommelsen är hemlig så det enda jag kan säga är att det stämmer och att vi kommer att återkalla målet, troligtvis någon gång nästa vecka, säger Susanne Forssman, förbundsjurist på Unionen.

Av Arbetsdomstolens akt framgår att förlikningsförhandlingar har pågått åtminstone sedan i juni. I slutet av november kontaktade Unionen Arbetsdomstolen och uppgav att parterna hade förlikats och att målet skulle dras tillbaka när Bemannia betalat vad man kommit överens om.

Om betalningen har kommit in eller vilka summor det handlar om vill inte Susanne Forssman svara på. Hon bekräftar bara att Unionen kommer att dra tillbaka stämningen.

Det var för ett par år sedan som fackförbundet Unionen fick upp ögonen för att bemanningsföretaget Bemannia, som då bland annat hyrde ut personal till Pensionsmyndigheten och Transportstyrelsen, inte betalade ut lön och semesterersättning i enlighet med fackförbundets tolkning av kollektivavtalet.

Efter månader av förhandlingar som inte ledde någon vart stämde Unionen därför Bemannia och Almega Bemanningsföretagen inför Arbetsdomstolen.

I stämningen krävde Unionen att Bemannia skulle betalar 3,65 miljoner kronor till 57 medlemmar och ytterligare en halv miljon kronor i skadestånd till Unionen för kollektivavtalsbrott.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av fd. anställd (ej verifierad) sön, 12/07/2014 - 22:29
Tråkigt att det blev en förlikning. Företagare ska inte kunna förlika med facket om att utnyttja arbetskraft på så sätt som skedde. Bemannia utnyttjade unga människor systematiskt och en dom hade varit en bra markering.

Jag hoppas att facket inte nöjer sig med detta utan har detta företag under uppsyn framöver.
Inlagt av Peter (ej verifierad) fre, 12/12/2014 - 09:36
Tveksamt att Unionen förlikar sig med ett så i grunden
oseriöst företag. Metodiskt och strategiskt utnyttjar de en arbetsmarknad som är tuff för många arbetstagare.
Nu har de kunnat verka med helt oseriösa villkor under ett antal år och kommer efter detta ok fr Facket att kunna fortsätta några år till. Deras prissättning till deras kunder kräver löner och villkor långt under alla lägsta nivåer i kollektivavtalen. De borde sparkas ur Almega också. God Jul fr Peter

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA