Universitet medger fel vid anställning

HÖGSKOLAN2016-08-19

Linköpings universitet gjorde fel när man uteslöt en jobbsökande kvinna för att hennes doktorsexamen var för gammal. Det säger Överklagandenämnden för högskolan i ett beslut. Nu måste anställningsprocessen göras om.

Den felaktiga rekryteringen gällde en tillsvidareanställning som ”junior universitetslektor”. Universitetet hade bestämt att endast sökande med en relativt färsk doktorsexamen, högst fem år gammal, skulle vara behöriga för tjänsten. Det var bara en man och en kvinna som sökte jobbet, och kvinnan uppfyllde inte lärosätets kriterier då hon hade en äldre examen.

Hon överklagade dock när mannen fick anställningen, och Överklagandenämnden för högskolan slår nu fast att ålderskravet strider mot både lagar för statstjänstemän i allmänhet och regler för högskoleanställda. Det normala i båda fallen är att endast sakliga grunder får ligga till grund för anställningar, såsom förtjänst och skicklighet.

Visserligen har lärosätena möjlighet att i vissa fall gynna nydoktorerade med så kallade meriteringsanställningar, men man får inte utesluta äldre sökande. I det här fallet var det inte heller fråga om en meriteringsanställning, skriver Överklagandenämnden.

Universitetet medger att man gjort fel och ska göra om rekryteringen med nya sakkunniga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA