Uppdrag att öka takten för återvändande

ASYL2016-05-23

Regeringen uppdrar åt Migrationsverket att förkorta tiden från asylansökan till återvändande och att utöka antalet förvarsplatser för dem som fått avslag på asylansökan.

Regeringens bedömning är att de många asylsökande som kom till Sverige under hösten 2015 kommer att leda till att många fler kommer att få avvisnings- eller utvisningsbeslut under kommande år. För att systemet ska fungera krävs att de som fått ett sådant beslut återvänder till hemlandet. Enligt regeringen är det en förutsättning för en rättssäker och trovärdig asylprocess, som också innebär att boendeplatser frigörs för andra asylsökande och att kostnaderna på migrationsområdet minskar.

Därför ger regeringen Migrationsverket i uppdrag att planera för att tiden från asylansökan till återvändande eller uppehållstillstånd förkortas. Den kortare handläggningstiden ska förverkligas i år. Kontaktvägarna ska också förenklas för asylsökande som vill återvända och Migrationsverket ska ha en beredskap med stöd och hjälp för de personer som vill återvända att komma vidare i sin process.

Migrationsverket ska också i samråd med Polisen och Kriminalvården planera för en tillfällig förvarsverksamhet som täcker det uppskattade behovet av 100 nya förvarsplatser. Verksamheten ska tas i drift senast den 1 oktober 2016. Meningen är att de tillfälliga platserna i förlängningen ska permanentas.

I samråd med Polisen och Utrikesdepartementet, UD, ska Migrationsverket också placera ut sambandsmän vid lämpliga ambassader. Syftet är att öka antalet verkställda avvisnings- och utvisningsbeslut. Sambandsmännen ska även följa utvecklingen i återvändandeländerna. Placeringen ska ske så snart som möjligt under 2016.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA