Upphandlingsstöd skiljs från tillsynen

UPPHANDLINGSMYNDIGHETEN2015-08-31

I morgon, tisdag, öppnar den nya Upphandlingsmyndigheten sin verksamhet. Myndigheten är en avknoppning från Konkurrensverket och kommer att ha en renodlat stödjande roll för alla myndigheter i deras offentliga upphandlingar.

Från och med i morgon är det hos den nya Upphandlingsmyndigheten som myndigheter kan få stöd vid offentliga upphandlingar. Ett 40-tal anställda och en del av dess budget flyttas från Konkurrensverket till den nya myndigheten.

Syftet med förändringen är att renodla det stödjande uppdraget, enligt den tillförordnade kommunikationschefen Susanne Lång.

– Konkurrensverket arbetar även med tillsyn, men den verksamheten blir kvar där. Upphandlingsmyndigheten kommer att kunna fokusera på att ge stöd till myndigheter att göra goda affärer, säger Susanne Lång.

Enligt regeringens instruktions ska Upphandlingsmyndigheten ”verka för en rättssäker, effektiv och socialt och miljömässigt hållbar upphandling till nytta för medborgarna och näringslivets utveckling.”

– Vi kommer att kunna hjälpa till med miljökriterier, sociala kriterier och vägledningar i olika typer av förfaranden, säger Susanne Lång.

Myndigheten ska samverka med bland annat Konkurrensverket och Arbetsmiljöverket. Vid behov förväntas myndigheten även samverka med andra organisationer, exempelvis fackföreningar.

Regeringen har utsett Ann-Christin Nykvist till vikarierande generaldirektör tills en ordinarie chef rekryterats. Hon kommer närmast från Statens tjänstepensionsverk.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA