Uppladdning inför »film-VM«

KULTUR: FILM OCH DVD2017-05-09

Snart dags att dra ned till södra Frankrike för den årliga upplagan av den anrika filmfestivalen i Cannes – detta VM i film som går av stapeln i mitten av maj. Jag värmer upp den gamla, och ärligt talat pinsamt skraltiga, skolfranskan med några frankofila hörövningar. Först och främst:

Av:  Fredrik Sahlin
  • Frantz. Regissören François Ozon är en av branschens mest produktiva och svingar sig dessutom vigt mellan genrer – från absurd komedi till tunga dramer. Här ett drama om krig och försoning, som utspelar sig precis efter det första världskrigets slut, i en liten tysk stad, där en ung kvinna varje dag besöker sin döda fästmans grav. En dag märker hon att en fransk ung man också går dit och lägger blommor. En i dubbel bemärkelse mycket vacker skapelse, med intrikat manus som drar ned brallorna på den dumdryga nationalismen. (Bio 5/5)
  • Inte hela världen. Inte fransk men fransktalande är den kanadensiske regissören Xavier Dolan som en gång gick under epitetet enfant terrible, men som nu med sina 28 år varken är ett barn eller speciellt »otäck« längre. Men få har skapat så mycket god film på så kort tid som han. Med sin sjätte långfilm återkommer han till det ämne som han gillar bäst, den återvändande sonen och knepiga relationer inom familjen. Gärna som här med gaytema. Intensivt och lysande skåde­speleri från alla inblandade. (Bio 26/5)
  • Nocturnal Animals. Okej, det är ju ändå mest amerikaner på repertoaren och detta var en av de bästa under hösten, som snart kan strömmas på nätet. En mix av otäck nagelbitarthriller – där ett par och deras tonårsdotter hamnar i klorna på mordiska bond­tölpar – och vass samhällskritik. I synnerhet av den des­illusionerade och blaserade medelklassen. Spännande – och snyggt, det är ju den före detta modeikonen Tom Ford som regisserar. (Dvd/VOD 25/5)
  • Vad döljer du för mig? En italiensk kioskvältare. Tre par och en singel samlas för något som skulle bli ännu en trevlig middag i kärt sällskap men som utvecklas till en pärs för dem alla – och det på grund av en lek som går ut på att alla sms och samtal som kommer under middagen ska läsas högt, respektive föras med högtalaren på. Småcynisk men samtidigt lättsamt underhållande dramakomedi om mänsklig svaghet. (Bio 5/5)

Fredrik Sahlin, filmrecensent och journalist.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA