Över 1 000 personer inom Kriminalvården står bakom uppropet #virivermurarna, där 150 olika händelser där kvinnor som har trakasserats eller särbehandlats på jobbet beskrivs.
Bild: Mostphotos/Michael Erhardsson
Över 1 000 personer inom Kriminalvården står bakom uppropet #virivermurarna, där 150 olika händelser där kvinnor som har trakasserats eller särbehandlats på jobbet beskrivs.

Upprop i Kriminalvården samlar över 1000  

KRIMINALVÅRDEN2017-12-11

1017 personer inom Kriminalvården står bakom ett #metoo-upprop som överlämnats till myndighetens HR-chef. 150 olika händelser där kvinnor har trakasserats eller särbehandlats på jobbet beskrivs i #virivermurarna.

Inititativtagarna till uppropet skriver att de vill riva murarna runt machokulturen i Kriminalvården.

”Vi vill stoppa tystnadskulturen och prata högt om problemen”.

Uppropet gäller för alla som ”könas som kvinna”, oavsett könstillhörighet.

”Det jag fått höra berör mig väldigt djupt. De här kvinnorna har känt en rädsla för att berätta om vad som hänt dem, och så vill jag verkligen inte att det ska vara. Mitt mål är att alla ska känna sig så trygga att de kan berätta – och anmäla”, kommenterar Kriminalvårdens HR-direktör Johan Modin i ett pressmeddelande.

Han tycker att arbetet mot kränkande särbehandling och sexuella trakasserier måste genomsyra Kriminalvården på alla nivåer. Det finns redan regler och rutiner för att hantera och utreda kränkningar. Myndigheten har tagit fram en etisk kod och under senare år arbetat strukturerat med värdegrunds- och jämställdhetsfrågor. Sedan #metoo-rörelsen startade har det arbetet intensifierats, enligt Johan Modin:

”För mig står det klart att det här är frågor som vi måste arbeta mer med”.

Också generaldirektör Nils Öberg har tagit del av vittnesmålen i uppropet. Berättelserna i #virivermurarna vittnar om en notorisk oförmåga hos vissa män att leva upp till de lagar och regler som gäller i umgänget människor emellan, kommenterar han i pressmeddelandet:

”Respekt för alla människors kroppsliga och själsliga integritet är lika självklara som okränkbara delar av Kriminalvårdens värdegrund. Varje gång en misstanke uppstår om att sådana övergrepp sker, mot anställda eller mot intagna, ska detta anmälas. Och varje sådan anmälan ska tas på allvar och utredas med prioritet. Chefer och medarbetare som bevittnar övergrepp har dessutom en ovillkorlig skyldighet att agera och att stötta den utsatta”, anser Nils Öberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA