Migrationsverket har funnits i de kritiserade lokalerna i ett år nu. Skyddsombudet Britt-Marie Malmström kräver att arbetsmiljöproblemen snarast åtgärdas: »Nu kan vi inte vänta längre.«
Bild: Siv Öberg
Migrationsverket har funnits i de kritiserade lokalerna i ett år nu. Skyddsombudet Britt-Marie Malmström kräver att arbetsmiljöproblemen snarast åtgärdas: »Nu kan vi inte vänta längre.«

Usel arbetsmiljö i lokalerna

MIGRATIONSVERKET2015-02-10

Dålig ventilation, instängdhet och brist på dagsljus leder till huvudvärk och trötthet bland Migrationsverkets personal i Malmö. Skyddsombudet Britt-Marie Malmström kräver att problemen åtgärdas snarast.

Av:  Torbjörn Svensson

I februari 2014 övertog Migrationsverket i Malmö SVTs gamla lokaler. Men personalen på förvaltningsprocess­enheten upptäckte att det fanns allvarliga brister. Skyddsombudet och ST-medlemmen Britt-Marie Malmström kontaktade tidigt serviceenheten.

– Ventilationen fungerar inte och det är brist på dagsljus i lokalerna. Det kan leda till synproblem och försämrad serotoninhalt med risk för depressio­ner. Därför begärde vi en dagsljus­analys av ett konsultföretag, berättar hon.

Britt-Marie Malmström säger att många av hennes arbetskamrater klagat på att de känner sig trötta och har huvudvärk.

På förvaltningsprocessenheten i Malmö arbetar 40 personer, varav 37 på heltid. De handlägger domstolsärenden som överklagats.

I samma byggnad finns asylenhet, ansökningsenhet, mottagningsenhet och arbetstillståndsenhet. En enkät­undersökning visar att det finns liknande problem även på de andra enheterna.

En analys av dagsljuset genomfördes i juni. Enligt analysen uppfyller en stor del av arbetsplatsen inte kraven. Arbets­givaren har nu satt upp lappar på de kontorsplatser som är utdömda med texten: »Begränsning av användande av denna arbetsplats med anledning av bristande möjlighet till utblick och dagsljus.«

Det gjordes också en ommöblering och personalen fick uppmaningen att ta fler pauser.

– Men det har lett till att det blivit trångt i de rum som är godkända. Eftersom det inte finns tillräckligt med utrymme, sitter många kvar på de utdömda platserna. Och om man tar pauser ofta, blir arbetet lidande, menar Britt-Marie Malmström.

Det har också gjorts mätningar av ventilationen flera gånger utan att man lyckats åtgärda felen, förklarar hon. Det finns även misstankar om att det före­kommer mögel. En partikelmätning av luften har utlovats, men ännu inte genomförts.

Migrationsverket hyr lokalerna av Fastighets AB Briggen. Det gjordes en OVK, obligatorisk ventilationskontroll, i fastigheten i samband med att Migrationsverket tillträdde. Men problemen uppstod först efteråt, enligt bolaget.

– Vi är medvetna om det och försöker åtgärda så snabbt som möjligt, säger Caroline Fredberg, som är chef för uthyrningen på fastighetsbolaget.

Enligt enhetschefen på Migrationsverket, Klas Ohlsson, har myndigheten diskussioner med fastighetsägaren om att göra förändringar för att få in mer dagsljus.

– Upphandlingar pågår. Vi planerar att ta bort några mellanväggar eller göra nybyggnationer.

Någon tidsplan är inte fastställd ännu, enligt Klas Ohlsson.

– Vi har haft de här problemen i ett år. Nu kan vi inte vänta längre, säger Britt-Marie Malmström.

Miljökrav på ljus och ventilation

  • Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska det i normal­fallet finnas »tillfredställande dagsljus och möjligheter till utblick« på arbetsplatsen.
  • Arbetslokalerna ska ha ventilationssystem för luftväxling och fånga upp luftföroreningar så att luftkvaliteten är tillfredsställande.
  • Ventilationssystemet ska kontrolleras och underhållas regelbundet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA