»Uträttar mer än vad folk tror«

FÖRDJUPNING: ILO2017-05-30

Den verkar ofta utanför rampljuset, men är en viktig global maktfaktor och normgivare. Internationella arbetsorganisationen, ILO, samlar 5–16 juni tusentals företrädare för fack, arbetsgivare och regeringar från hela världen till sin årliga arbetskonferens i Genève.

Internationella arbetsorganisationen, vars förkortning ILO kommer av det engelska namnet International Labour Organization, är en unik konstruktion, en »trepartism«, där regeringar och organisationer som representerar arbetsmarknadens parter samverkar kring arbets­livets villkor globalt.

– ILO uträttar mer än folk tror. När man väl är överens blir det handling av, säger TCO-juristen Lise Dono­van, som i flera år varit en av de svenska fackliga företrädarna på konferensen.

De tre parterna förhandlar fram konventioner och protokoll, som de 187 medlemsländernas parlament sedan tar ställning till. Konventioner som ett land godkänner, ratificerar, måste det sedan följa. Alla länder måste dessutom följa de åtta så kal­lade kärnkonventionerna om fackliga rättigheter, barn- och tvångs­arbete och diskriminering, även om de inte ratificerat dem.

Det finns 189 ILO-konventioner och sex protokoll. Medlemsländerna rapporterar om hur de följs, och en juridisk expertgrupp i organisationen lägger fram en tjock årlig rapport om misstänkta konventionsbrott till arbets­konferensen. På konferensen hålls sedan rättegångsliknande processer kring ett urval av ärendena.

– De anmälda ländernas ansvariga ministrar inställer sig i väldigt stor utsträckning, säger Lise Donovan. Och även om det inte finns sanktioner vid överträdelser är det ett effektivt verktyg.

För svenskar kan många av rättigheterna i konventionerna tyckas självklara, men globaliseringen gör frågorna alltmer relevanta även för oss, anser Lise Donovan.

– Riksdagen har just antagit ett ILO-protokoll om tvångsarbete, och det finns en ökad medvetenhet om att exempelvis papperslösa kommer hit och utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden, säger hon.

1969 tilldelades ILO Nobels fredspris.
Bild: Narve skarpmoen/Nasjonalbiblioteket, Oslo
1969 tilldelades ILO Nobels fredspris.

Reglerna alla länder måste följa

Åtta av ILOs konventioner kallas kärnkonventioner och alla länder måste följa dem. De handlar om rätten att organisera sig och förhandla kollektivt, förbud mot och avskaffande av barnarbete, tvångsarbete och slavarbete, förbud mot diskriminering vid anställning och yrkesutövning samt lika lön för män och kvinnor för arbete av lika värde.

Fackbas blev chef för ILO

ILOs generaldirektör sedan 2012 är britten Guy Ryder, som kommer från posten som general­sekreterare i Världsfacket, IFS. Han fortsätter att leda ILO fram till 2022, efter att han omvaldes förra året.

Fyller snart 100 år

ILO bildades 1919 som en del av Nationernas förbund, och anslöts till FN-systemet när detta skapades efter andra världskriget. Redan 1919 antogs den första konventionen, om rätt till sex dagars arbetsvecka och åtta timmars arbetsdag.

Hårda villkor i Qatar

ILO har skickat en delegation till Qatar för att försöka förbättra förhållandena för de många migrantarbetarna i landet, bland annat i byggverksamheten inför fotbolls-VM 2022. Världsfacket bedömer att 7000 av de 1,8 miljonerna migrantarbetare kommer att dö i arbetsplatsolyckor.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA