Utredning om tryggare jobb för doktorander

HÖGSKOLAN2015-08-13

Regeringen vill utreda möjligheterna att ge alla doktorander anställning. Utredningen ska också hitta bättre karriärvägar och tryggare anställningar för forskare. STs avdelning inom högskolan är positiv.

I dag har 62 procent av doktoranderna anställning under forskarstudierna, medan de övriga finansierar studierna med utbildningsbidrag, stipendier eller annan extern finansiering. Regeringen vill se över systemet och bedöma om modellen med utbildningsbidrag och stipendier kan göras tryggare för de studerande. Men regeringen efterlyser också förslag på hur samtliga doktorander skulle kunna få en anställning från dag 1 i forskarutbildningen.

En annan uppgift för utredaren Ann Fust, förvaltningschef på Vetenskapsrådet, är hitta bättre karriärvägar för nyblivna doktorer. Många får först en tvåårig tjänst som postdoktor, men efterföljande så kallade meriteringsanställningar har blivit färre – i synnerhet för kvinnor. Regeringen vill nu ändra högskoleförordningen så att en meriteringsanställning ger rätt till prövning för en tillsvidareanställning, något som vissa lärosäten redan tillämpar. Utredningen ska även bedöma om längden på meriteringsanställningarna är lämplig och om tiden fram till en sådan tjänst kan kortas.

Nästan en tredjedel av alla lärare och forskare i högskolan har tidsbegränsade anställningar. Det är för mycket, anser regeringen. Utredaren ska därför föreslå åtgärder för att förhindra att visstidsanställningar staplas på varandra. Regeringen vill också ha konkret statistik om hur många tidsbegränsade anställningar enskilda anställda har haft.

Annika Aronsson, ordförande för ST inom universitet- och högskoleområdet, välkomnar den nya utredningen.

– Man måste göra något åt bristen på trygghet. Anställda prövas och prövas i kanske tio, femton år, och när de äntligen är tillräckligt meriterade kan det hända att pengarna är slut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA