Utskott tar ställning för att stoppa fas 3  

ARBETSMARKNAD2011-05-17

I dag, tisdag, tog riksdagens arbetsmarknadsutskott ett initiativ som syftar till att långtidsarbetslösa inte längre ska anvisas platser i fas 3. Ylva Johansson (S) hoppas att initiativet sätter press på regeringen.

De rödgröna fick med stöd av Sverigedemokraterna majoritet för ett utskottsinitiativ som ska stoppa anvisningarna till fas 3, den sista fasen i jobb- och utvecklingsgarantin.

Ylva Johansson, Socialdemokrat och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, hoppas att utskottets ställningstagande ska sätta press på regeringen.

– Bara 1,4 procent av dem som finns i fas 3 går vidare till ett ordinarie arbete eller till studier. Det är ett utomordentligt dåligt resultat, säger hon.

Hon hänvisar också till Arbetsförmedlingens internrevision enligt vilken 47 procent av de långtidsarbetslösa i fas 3 utför ordinarie arbetsuppgifter.

– Det påverkar hela arbetsmarknaden att tiotusentals människor i fas 3 gör ordinarie arbeten utan att få ordinarie lön.

Alternativet till fas 3 är enligt Ylva Johansson att satsa mer på utbildning och andra insatser under fas 1 och 2.

– Om någon ändå inte får ett ordinarie arbete ska man ha rätt till en subventionerad anställning med lön och ett riktigt avtal, anser hon.

Ylva Johansson är positiv till regeringens beslut att låta långtidsarbetslösa i fas 3 genomgå en arbetsmarknadsutbildnng om den bedöms kunna leda till ett jobb.

– Det löser inte grundproblemen, men är bra för dem som är i fas 3 nu. Beslutet visar att det fungerar när vi pressar på regeringen. Den tvingas backa steg för steg.

Arbetsmarknadsutskottets protokoll justeras på torsdag för att sedan gå vidare till riksdagens kammare för beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA