Annons:
Socialförsäkring
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Utskott vill ha förklaring av Försäkringskassan

Riksdagens socialutskott kallar till sig Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler sedan det visat sig att en dom i Högsta förvaltningsdomstolen tolkas på skilda sätt av myndigheten och åtminstone ett av domstolens justitieråd.

Det är Försäkringskassans hantering av ersättning till assistans enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, som socialutskottet är intresserat av. Efter ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen har Försäkringskassan varnat för att domen kommer att få mycket långtgående konsekvenser för personer som är beroende av assistans.

Men justitierådet Thomas Bull i Högsta förvaltningsdomstolen är inte överens med Försäkringskassan om hur domen ska tolkas:

”Mot bakgrund av att vår dom handlade om möjligheter till stöd vid transport, och inte alls om väntetider eller beredskapstider, så är det en långtgående tolkning av vår dom”, säger han till Ekot.

Därför har socialutskottet beslutat att kalla in Försäkringskassans chef Ann-Marie Begler för att förklara hur Försäkringskassans ledning resonerar.

”Det är orimligt att Försäkringskassan gör en tolkning av en dom om domstolen själv tycker att den är för långtgående. Då borde det finnas utrymme för att göra en mer försiktig tolkning”, säger socialutskottets vice ordförande Anna-Lena Sörenson, S, till Ekot.

Utskottet kommer enligt Ekot också att bjuda in domare från Högsta förvaltningsdomstolen till utfrågningen. 

Bli den första att tycka till!