Väntan på asylprövning fördubblas

MIGRATIONSVERKET2014-11-05

Det stora antalet flyktingar som når Sverige framöver kommer att ställa stora krav på samhällets planering, enligt Migrationsverket. Myndigheten räknar med att väntetiderna för asylsökande kommer att fördubblas, trots nyanställningar.

Migrationsverket lämnade på tisdagen en ny prognos till regeringen över antalet flyktingar i år och inför 2015. Enligt den nya prognosen kommer antalet asylsökande att bli mellan 81 000 och 84 000 personer i år. Inför nästa år är osäkerheten större. Samhället behöver enligt Migrationsverkets bedömning ha beredskap att ta emot mellan 80 000 och 105 000 asylsökande under 2015.

För att möta behoven ökar Migrationsverket antalet anställda. Många arbetar skift veckans alla dagar för att ta emot människor och pröva deras ansökningar. Trots det beräknas väntetiderna för asylsökande öka från dagens 4-5 månader till omkring 10 månader.

Antalet människor på flykt i världen har inte varit så högt sedan andra världskriget. Antalet som söker sig till Europa och därmed till Sverige fortsätter sannolikt att vara stort under flera år framöver.

Det krävs långsiktighet och ett solidariskt ansvarstagande i arbetet med att ge dem som flyr undan våld och förföljelse ett bra mottagande, säger Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande:

”De ökade behoven är inte tillfälliga utan kommer sannolikt att prägla mottagandet under lång tid. Det ställer ökade krav på hela samhället i fråga om beredskap och planering”.

För kommuner och landsting handlar det bland annat om att planera för sjukvård, socialtjänst, barnomsorg och inte minst skola. Nästan var femte asylsökande är barn i skolåldern. Enligt prognosen ökar också antalet ensamkommande flyktingbarn. I slutet av året väntas 7 300 ha sökt asyl i Sverige. Det är dubbelt så många som de två föregående åren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA