”Vår ambition var att göra rätt”

KRIMINALVÅRDEN2015-01-13

Strax före jul slog Konkurrensverket fast att Kriminalvårdens upphandling av organisationskonsulten Enhancer Consulting bröt mot lagen om offentlig upphandling. ”Vår ambition var att göra rätt”, säger myndighetens chefsjurist Elisabeth Lager.

Av:  Erik Dalunde

Publikt har tidigare rapporterat om Kriminalvårdens affärer med Enhancer Consulting, som ägs av en bekant till myndighetens generaldirektör Nils Öberg.

Upphandlingen skedde genom ett så kallat förenklat förfarande, något som är tillåtet för affärer på upp till 1 233 401 kronor. Men slutnotan blev 2 850 000 kronor.

Enligt beslutet från Konkurrensverket har konkurrensen därmed åsidosatts och alla inköp från Enhancer Consulting blivit otillåtna direktupphandlingar.

Kriminalvårdens chefsjurist, Elisabeth Lager, säger att hon beklagar Konkurrensverkets beslut.

– Man måste vara försiktig vid sådana här upphandlingar även om man tror att man vet. Vår ambition var att göra rätt, säger hon.

Enligt Konkurrensverket måste Kriminalvården ha insett att risken var stor för att man skulle bryta mot lagen om offentlig upphandling, LOU, redan när uppdraget annonserades ut. Och att det måste ha varit uppenbart när Enhancers uppdrag under arbetets gång utvidgades.

– Det handlar om en bedömningsfråga. De kritiserar oss för att ha gjort en felaktig bedömning om upphandlingens storlek. Vi ansåg att affären låg väl inom ramarna. När uppdraget utvidgades borde vi ha gjort en ny upphandling. Det gjorde vi inte.

Elisabeth Lager anser att Kriminalvården har bra kompetens när det gäller upphandlingar.

– Men upphandlingar är svårt, och även om man har ambitionen att göra rätt kan det bli fel.

Enligt dokumentationen kring upphandlingen var det generaldirektör Nils Öberg, en tjänsteman i hans stab och en från upphandlingsavdelningen som var ansvariga för avtalet?

– Jag har ingen insyn i det. Upphandlingsavdelningen var inblandad och upphandlingen gjordes av verksledningens kansli.

Om ni skulle göra om den här upphandlingen idag, skulle ni genomföra den på samma sätt nu?

– Om vi hade haft det här beslutet från Konkurrensverket så skulle vi göra annorlunda, säger Elisabeth Lager.

Myndigheten har beslutat att inte överklaga Konkurrensverkets beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA