Var fjärde har varit utan jobb

ARBETSMARKNAD2014-08-21

Nästan var fjärde svensk i arbetsför ålder har varit helt eller delvis arbetslös någon gång under de senaste fem åren. Det framgår av en LO-rapport.

Arbetslöshet är inte något som endast drabbar ”utsatta grupper”. En rapport som LO publicerar i dag visar att 23,7 procent av svenskarna i åldrarna 16 till 64 år har varit med om någon grad av arbetslöshet sedan 1999. Det motsvarar 1,4 miljoner personer.

LO-rapporten visar att unga, utrikesfödda samt kvinnor i åldrarna 25-44 år oftare blir arbetslösa.

Rapporten förklarar det med att dessa grupper oftare är sysselsatta i kortare visstidsanställningar än andra.

Sedan krisen i början av 1990-talet har risken att hamna i arbetslöshet ökat. 1990-talskrisen beskrivs i rapporten som en brytpunkt. Då spreds arbetslösheten i breda samhällsgrupper, vilket har gjort det svårare att bekämpa den, resonerar rapportförfattaren och LO-ekonomen Thomas Carlén.

I dag presenterade dessutom Statistiska centralbyrån, SCB, färsk sysselsättningsstatistik som bygger på Arbetskraftsundersökningarna. 407 000 personer var arbetslösa i juli, enligt SCB som säsongsrensar statistiken. Det motsvarar en arbetslöshet på 7,9 procent.

Antalet sysselsatta i åldern 15-74 år var, utan säsongsrensning, 4 982 000 i juli 2014. Det är en ökning med 77 000 personer jämfört med samma månad förra året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA