Bild: Lotta Sjöberg

Var lagom personlig när du söker jobb

RÅD OM JOBBET: KARRIÄR2017-08-30

Personlig lämplighet har blivit allt viktigare på arbetsmarknaden. Men att berätta om sig själv i ett personligt brev är inte lätt. Erfarna rekryterare säger till Publikt att man bör hålla det privata kort, men ge exempel på erfarenheter som är användbara i det aktuella jobbet.

Av:  Fatima Grönblad

Att kunna visa att du har rätt utbildning och yrkeserfarenhet är förstås viktigt för att få jobbet du vill ha. Men det är bara ett steg i urvalsprocessen. För att få klarhet i om du är rätt val vill arbetsgivaren även få en bild av dig som person. Irene Jagt är rådgivare på Trygghetsstiftelsen och har tidigare jobbat med rekrytering av chefer och specialister.

Hon tycker själv att det personliga brevet i ansökan är viktigt, men vet att andra rekryterare inte alltid tar sig tid att läsa personliga brev i den första sållningen.
– Så mitt tips är att ta med en kort sammanfattning med dina erfaren­heter, egenskaper och karriärmål även i ditt cv, för att öka chansen att bli utvald. Sedan kan du använda det personliga brevet som ett säljbrev, där du verkligen beskriver varför just du passar.

När det gäller rena faktauppgifter om exempelvis familj, var man bor och fritids­intressen tycker Irene Jagt att man ska hålla sig kort.
– Man vill gärna läsa lite om det som rekryterare. Inte för att det är viktiga uppgifter, utan för att det gör det lätta­re att komma ihåg någon i den stora mängden. Men det räcker med ett par–tre meningar.

SJs rekryteringschef Ingrid Jonsson rekryterar personal till huvudkontoret. Hon tycker att det är bra att få en känsla för hur de sökandes liv ser ut. Det gör det lättare att göra sig en bild av personen, och kan ge intressanta ingångar att gå vidare med.
– Jag tycker att det är kul att läsa vad man gör på fritiden, då kan man prata lite om det på intervjun sedan. Någon kanske har dansat balett, då kan man fråga vad som gjorde att personen blev intresserad av det. På så sätt får man
ytterligare en pusselbit.

Ingrid Jonsson lägger stor vikt vid personliga egenskaper och kompetenser. Dels för att kolla att personen har vad som krävs för den specifika tjänsten, dels för att bedöma hur den skulle passa in i arbetsgruppen. Men trots att hon jobbat länge med rekrytering tycker hon fortfarande att det är svårt att ta reda på vem någon är.
– När jag sitter i en intervju blir jag jättenyfiken på vem jag har framför mig. Vi har ju flera verktyg för att ringa in det – personligt brev, intervju, referenser och ett testbatteri. Men man har fortfarande alltid ett vitt fält i mitten.

Arbetsgivarna vill alltså veta vem du är. Men samtidigt är de bara intresserade av de delar av dig som är användbara i jobbet. För att navigera rätt i detta är grunden att lusläsa annonsen. Vilka egenskaper eftersöks? Vill de ha någon som är strukturerad? Analytisk? Service­inriktad? Det är detta, och inget annat, som du ska utgå från i ditt personliga brev, menar Ingrid Jonsson.

Hon tycker att det bästa är att ge exem­pel på styrkor och egenskaper utifrån tidigare yrkesliv. Men det kan också kan funka att berätta om situationer från föreningsliv eller privat­liv.
– En gång när vi sökte en business controller var det en som berättade att hon är projektledaren hemma och gör excelark för att ha koll på familjen och alla aktiviteter. Jag skulle bli galen om jag levde ihop med en sådan person, men det kan vara bra i just det jobbet. Det visade att hon har det strukturerade tänket i sig.

En sådan berättelse imponerar dock inte på alla rekryterare. Sari Hammarberg, rekryteringschef på Arbetsförmedlingen, anser inte att man ska ta exempel från sitt familjeliv.
– Jag tycker att det behöver handla om något man gjort utanför hemmet, kanske engagemang i en bostadsrättsförening eller en idrottsförening.

För vissa tjänster tycker hon att det är intressant att få veta hur personens nätverk ser ut.
– Om man ska jobba med att få ut arbets­lösa i arbete är det otroligt relevant om man har jobbat i en förening eller haft kontakt med olika företag.

Det finns också sammanhang där personliga erfarenheter kan vara intressanta, konstaterar Sari Hammarberg. Det kan exempelvis vara om någon har börjat om sitt liv i ett nytt land.
– Om man söker jobb som arbets­förmedlare kan det vara värt att berätta. Där möter man ofta personer som nyligen anlänt till Sverige.

Vilken ton ska man då ha i ansökan och det personliga brevet?
– Jag tycker det är bra att spegla den man är i hur man uttrycker sig. Men det kan vara lite av en generationsfråga. En del kanske uppfattar det som slarvigt om man uttrycker sig personligt, säger Sari Hammarberg.

Irene Jagt betonar att arbetsgivare vill ha kandidater som är motiverade för jobbet. Då gäller det att visa det, genom att skriva en anpassad och välformulerad ansökan.
– Jag själv är jättekänslig för stavfel. Om jag söker en redovisningsekonom och den personen har stavat fel på noggrann, då väljer jag inte den. Det må låta fånigt, men jag tycker ändå att det säger något om dig som person.

Så berättar du vem du är

  • Förbered dig genom att be kolleger eller vänner berätta vad de ser som dina starka sidor och utvecklingsområden.
  • Läs annonsen noga och notera vilka egenskaper som krävs. Fundera på om du har dem, och vilka exempel du i så fall kan ge.
  • Skriv gärna något i det personliga brevet om privata omständigheter som familj och fritidsintressen, men håll det kort.
  • På STs hemsida finns flera tips – sök på ”personligt brev” på st.org.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Engagemanget ökar dina jobbchanser

PÅ JOBBET: KARRIÄR2014-01-21

Satsa på personkemin vid intervjun

RÅD OM JOBBET: ARBETSINTERVJU2018-01-23
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA