Var rädd om din lunchrast

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACH2013-11-05

Vi överöses av olika tips och metoder för att banta. Men jag vill sticka ut hakan och slå ett stort slag för den dagliga lunchen. Vad vi äter är viktigt, liksom pausen i mitten av arbetsdagen.

Av:  Gert Ohlin

Värdet av näringsriktig och välsmakande mat i mitten av arbetsdagen är svårt att överskatta. Ändå noterar jag allt oftare att lunchen och lunchrastens betydelse underskattas.

Tyvärr är det vanligt att lunchrasten fryser inne på grund av tidspress och för hög arbetsbelastning. En macka i språnget från den ena uppgiften till den andra börjar tyvärr blir en vanlig lunchrutin för många.

Jag menar bestämt att det är både nödvändigt och inte minst prestationsfrämjande att ta minst 30–45 minuters ordentlig lunchpaus för att äta en nyttig och god lunch med dryck för att rusta sig inför återstoden av dagen. Den som kopplar av från arbetet en stund och samtidigt fyller på med näring och vätska gör ett betydligt bättre jobb än den som hoppar över lunchen eller bara slänger i sig något på några minuter för att blodsockret inte ska falla helt i botten.

Dagens arbetsliv är så pass krävande att det egentligen borde vara en självklarhet med fri lunch under arbetet. Både ur ett folkhälso­perspektiv och ur ett prestationsperspektiv skulle en sådan ordning vara oerhört positiv.

Det optimala är förstås att lunchrasten är så pass lång att den medger både en kortare promenad och trevligt umgänge med kollegerna.

Om kulturen på din arbetsplats är sådan att ingen äter lunch så bör ni ta i den frågan. Kanske kan ni agera gemensamt för att förändra situationen? Ta upp frågan med dina kolleger och diskutera hur ni kan åstadkomma en förändring.

Jag hoppas att du så långt det bara är möjligt låter bli att använda din lunch till annat än avkoppling och återhämtning – och att du är noga med vad du stoppar i dig. Energin som lunchen ger dig kommer du att ha mycket god användning för under eftermiddagen och du slipper vara helt slut och utsvulten efter dagens arbete.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA