Var tredje kvinna får ont av jobbet

ARBETSMILJÖ2013-05-07

Var tredje kvinna har dagligen ont beroende på påfrestande arbetsställningar.   Efter en inspektion riktar Arbetsmiljöverket kritik mot sju av tio arbetsgivare för brister i arbetsmiljön.

Sju av tio arbetsgivare har ergonomiska brister för sina kvinnliga medarbetare. Arbetsmiljöverkets inspektion med kvinnors belastningsergonomi i fokus visar att många kvinnor jobbar i monotona och repetitiva arbeten där risken för besvär i muskler och leder är stora.

Arbetsmiljöverket har inspekterat 700 företag under 2012 och 2013. Sju av tio av dem fick anmärkningar mot de kvinnliga medarbetarnas belastningsergonomi. ”Belastningsskador uppstår gradvis, är svåra att upptäcka och tar lång tid att läka. En person som exempelvis utför lyft varje dag kan plötsligt få en ryggskada och kanske aldrig komma tillbaka till arbetslivet”, skriver projektledaren Minke Wersäll i ett pressmeddelande.

Den arbetsmiljöundersökning som genomfördes 2011 visade att var tredje kvinna har ont varje dag på grund av påfrestande arbetsställningar. Många har också ont på grund av tungt arbete och ensidiga arbetsrörelser. Belastningsskador ligger bakom var fjärde av alla anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro och arbetssjukdomar. Arbetsmiljöverkets inspektionsinsats är en del av myndighetens fyraåriga uppdrag om kvinnors arbetsmiljö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA