Varannan arbetsplats utan plan mot stress

ARBETSMILJÖ2015-10-26

Arbetsmiljöverket har gjort en riksomfattande inspektion av arbetsplatsers beredskap för stress. Av 1 600 inspekterade arbetsgivare fick 55 procent krav på åtgärder av myndigheten.

Arbetsmiljöverkets inspektion är en del av EU-kampanjen Friska arbetsplatser. Myndigheten har kontrollerat både offentliga och privata arbetsgivare inom bland annat förskola, vård och redovisning. De vanligaste bristerna är att arbetsgivaren inte tillräckligt undersökt och bedömt riskerna, vilket är bra att göra för att kunna förebygga arbetsrelaterad stress.

”Det är allvarligt att många arbetsgivare inte jobbar mer aktivt med att förebygga stress med tanke på att ohälsan ökar stadigt inom det här området. Alla arbetsgivare har en skyldighet att fånga upp risker för arbetsrelaterad stress på samma sätt som man undersöker andra risker för ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen”, skriver projektledaren Britt-Marie Henriksson i ett pressmeddelande.

Enligt Arbetsmiljöverkets egen statistik är stress och psykiska påfrestningar den vanligaste formen av besvär på jobbet.

Mer än varannan av drygt 500 inspekterade förskolor fick anmärkning för bristande kartläggning och handlingsplaner. Vanliga stressorsaker hos förskolepersonal är att det inte finns tid att möta de stora behov som kan finnas hos både barn och föräldrar, personalbrist samt buller.

Vid 89 av 180 inspekterade advokatbyråer, revisionsbyråer och redovisningskonsulter fanns brister som ledde till krav. Bokslutstoppar och hög personalomsättning är återkommande stressfaktorer inom redovisningsbranschen. Inom gruppen religiös verksamhet, exempelvis samfund, hade 63 procent av de 129 arbetsplatserna brister.

Inspekterade branscher i urval

Bransch                                             Antal besök           där krav ställts           Procent krav

Hotell/restaurang                                     189                           123                             65

Förskola                                                       510                           287                             56

Juridisk och ekon. konsultverks.           180                             89                             49

Öppenvård/tandläkarmottagn.               188                             97                             46

Information/kommunikation                   244                           109                             45

Källa: Arbetsmiljöverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA