Varannan saknar rätt till pension

PENSION2014-10-15

Närmare varannan person i pensionsåldern i världen saknar helt rätt till pension. Det framgår av en rapport som tagits fram av FNs arbetsorgan ILO.

ILO har granskat den sociala tryggheten i 178 länder. Rapporten visar att 48 procent av världens äldre saknar all rätt till pension, och det stora flertalet av dem som får pension får för lite för att täcka kostnaderna för ålders- och hälsorelaterade problem. Resultatet är att majoriteten av världens äldre kvinnor och män tvingas fortsätta arbeta så länge de kan, ofta med dåliga löner och riskfyllda arbetsvillkor.

Enligt ILO försöker många fattiga länder och medelinkomstländer utvidga sina pensionssystem till att omfatta fler medborgare. Men samtidigt försämras villkoren i många av de rikare länderna, när offentliga finanser saneras genom höjningar av pensionsåldern, sänkta pensionsutbetalningar och höjda avgifter till pensionssystemen.

Världens genomsnittliga kostnader för pensioner ligger på 3,3 procent av bruttonationalprodukten. Siffran varierar från elva procent bland de rikaste länderna till mellan noll och två procent bland de fattigare.

Inom EU har nedskärningar av pensionsnivåerna, tillsammans med den långvariga arbetslösheten, sänkta löner och höjda skatter, lett till att 123 miljoner människor lever i fattigdom och utanförskap, enligt rapporten. Det är 24 procent av befolkningen i EU.

”Social trygghet är både en mänsklig rättighet och sund ekonomisk politik. Social trygghet bidrar också till ekonomisk tillväxt genom att hålla uppe hushållens inkomster och den inhemska konsumtionen. Det är särskilt viktigt i denna tid av långsam återhämtning och undertryckt global efterfrågan”, säger Isabel Ortiz, chef för ILOs avdelning för sociala frågor, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA