Motsättningar inom Sveriges veterinärförbund och dess kansli har gjort att förbundet i nuläget inte kan fungera som part i förhandlingar. Arbetsgivarorganisationen SLA har ett antal ärenden som på sitt bord som redan borde ha förhandlats, uppger Arbetet.
Bild: Getty Images
Motsättningar inom Sveriges veterinärförbund och dess kansli har gjort att förbundet i nuläget inte kan fungera som part i förhandlingar. Arbetsgivarorganisationen SLA har ett antal ärenden som på sitt bord som redan borde ha förhandlats, uppger Arbetet.

Veterinärfack har slutat förhandla

FACKET2017-11-06

Sacoförbundet Sveriges veterinärförbund är i kris, rapporterar Arbetet. Styrelsen har meddelat sin avgång och facket kan inte fullfölja förhandlingar.

Enligt tidningen Arbetet har djupa motsättningar inom Sveriges veterinärförbund och dess kansli lett till att förbundet sedan en månad inte kan fungera som part i förhandlingar.

Lars-Olof Söderberg, förhandlare på arbetsgivarorganisationen SLA, säger till Arbetet att han personligen har en handfull ärenden som borde ha förhandlats med Sveriges veterinärförbund. Om förbundet inte återkommer till förhandlingsbordet ”får arbetsgivaren köra på och genomföra beslutet utan att facket har sagt sitt”, säger han.

I slutändan kan arbetsgivarsidan kräva skadestånd av Sveriges veterinärförbund för förhandlingsvägran.

I september stängde fackförbundets styrelse av de två högsta tjänstemännen på kansliet, chefsjuristen och kanslichef, från arbetsplatsen. De beskylldes för illojalitet i samband med förhandlingar om en omorganisation och krympning av kansliet.

En annan konflikt har gällt kanslipersonalens krav på kollektivavtal på arbetsplatsen.

Förbundet ska hålla ett extra fullmäktige 8 november och då välja en interimsstyrelse, rapporterar Arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA