Ardalan Shekarabi. Foto: Anders Löwdin
Ardalan Shekarabi. Foto: Anders Löwdin

Vill ge statsanställda mer frihet

REGERINGEN2014-10-06

Ardalan Shekarabi får som civilminister ansvar för den statliga förvaltningen. Han vill ge de statsanställda mer frihet.

– Jag är väldigt glad. Jag har jobbat med de här frågorna i riksdagen och forskat på Uppsala universitet om offentlig verksamhet. För mig är det här ett drömområde.

Vilka blir huvudfrågorna?

– Jag vill utveckla den offentliga sektorn och ta fram nya styrmodeller som sätter medarbetarna i fokus. Vi måste minska detaljstyrningen. Sedan handlar det om att ha en politik som ger förutsättningar för en likvärdig välfärd över hela landet.

Ardalan Shekarabis forskningsfält har varit offentlig upphandling. Han anser att Sverige bör använda upphandling för att främja miljöansvar och social inkludering. EUs nya upphandlingsregler ger större utrymme för det.

– Vi ska använda det utrymmet. De sociala villkoren ska vara likvärdiga med kollektivavtal.

Socialdemokraterna har föreslagit en stor effektivitetsgranskning av de större myndigheterna. Är ni överens med Miljöpartiet om det?

– Vad jag har sett finns det inte med i regeringsförklaringen, men det betyder inte att det inte finns med.

Vad vill du göra i regionfrågan? 

– Det jag kan säga i dagsläget är att landstingen ska få bilda regioner. Vi ska titta på de frågorna och inte vara så passiva som den förra regeringen. Det handlar både om hur staten organiserar förvaltningen och om kommuner och landsting. De tre nivåerna måste hänga ihop.

När du var ordförande i SSU anklagades du för felaktig hantering av projektbidrag. Ser du några problem med din trovärdighet när det gäller etiska normer för myndigheterna?

– Det var en del av mitt liv, och jag skulle ljuga om jag sa att det inte påverkat mig i stor utsträckning. Jag lärde mig mycket. Det som hände har gett mig redskap i frågor om etik och en mer kritisk syn på politik.

Ardalan Shekarabi

  • Riksdagsledamot sedan 2013.
  • Suppleant i finansutskottet.
  • Ledde den socialdemokratiska kriskommissionen efter valet 2010 tillsammans med Anna Johansson, som nu är infrastrukturminister.
  • Förbundsordförande för SSU 2003-2005.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Med facit i hand (ej verifierad) mån, 10/06/2014 - 14:58
Börja med att ta tillbaka Tjänstemannaansvaret igen. Bra att ha om Arbetsförmedlingen ska vara kvar....

"Tjänstemannaansvar innebär att en tjänsteman i offentlig förvaltning har ansvar för beslut, och därmed kan bli föremål för disciplinåtgärder eller avsked vid förseelser."

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA