Annons:
Signe Savén, till höger, och Susanna Elfving Blomster har grundat den nya föreningen som vill få fler arbetsgivare att anställa nyanlända.Bild:Elis Hoffman
Intervju
Fördjupning
AVSusanne ErikssonTyck till!

Vill ordna jobb åt nyanlända

Signe Savén, studerande­medlem i ST, skriver på sin magisteruppsats i praktisk filosofi. Samtidigt har hon och ett par kamrater startat en ideell förening som har som mål att få fler arbetsgivare att anställa nyanlända.

Hur kom ni på idén till Connect Include Conclude, som föreningen heter?

– Fram till i somras var jag och ett par kompisar förtroendevalda i Stockholms universitets studentkår. Efter det att vi lämnat studentkåren ville vi använda vårt engagemang inom integrations­området. Så vi startade en ideell förening med visionen att skapa en arbetsmarknad som tar till vara på alla på ett mer inkluderande sätt.

Ni har nyanlända som målgrupp?

– Ja, många nyanlända har kompetens och erfarenhet att bidra med. Men det görs inte tillräckligt för att ta till vara på dem. Vi vill hjälpa arbets­givare att enklare kunna inkludera nyanlända när de rekryterar. Vi vill också öka förståelsen för hur nyanlända kan berika olika arbets­platser.

Hur ska ni genomföra detta?

– Det har tagit ganska lång tid att bygga en struktur för föreningen, att ta fram stadgar och jobba med olika styrdokument. Vi jobbar ju ideellt och tiden räcker sällan så långt som vi vill. Nu ska vi börja testa våra idéer. Till att börja med ska vi kontakta olika arbetsgivare och se vad de har för behov. Vi hoppas också att fler ska vilja engagera sig i föreningen.

Vad händer just nu?

– Vi har precis kommit i gång med ett pilotprojekt. Allt är fortfarande mycket nytt, och jag räknar med att vi kommer att behöva planera om längs vägen. Men vårt mål är hållbarhet – att arbets­givaren ska vilja anställa och inte bara erbjuda kortsiktiga praktikplatser.

Och vad skriver du uppsats om?

– »Advance directives«, ett verktyg som låter patienter ta beslut för framtida situationer då de inte längre är kapabla att fatta beslut. Jag skriver på distans från Trondheim just nu, eftersom min sambo doktorerar i fysik och är här i ett samarbete mellan Stockholms universitet och Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

Vad ska du göra när du är klar med uppsatsen?

– Jag planerar att lägga fram uppsatsen till hösten. Jag har tänkt mycket på vad jag vill jobba med i framtiden. Jag hoppas att jag lyckas skriva så pass bra att jag får möjlighet att gå vidare och forska inom praktisk filosofi och etik. Det skulle vara intressant att gå på djupet i dessa frågor och även forska i bredare samhällsfrågor.

Bli den första att tycka till!