Vill se utökat fotoförbud

DOMSTOLAR2013-01-14

Domstolsverket vill utvidga fotoförbudet i svenska domstolar till att omfatta hela byggnaden, inte bara själva rättssalen, skriver Riksdag & Departement, R&D.

I en rapport uppmanar Domstolsverket regeringen att göra en översyn av fotoförbudet, som ett led i en allmän översyn om hur ordningen ska kunna upprätthållas i domstolarna. Sedan fotoförbudet infördes 1948 har den tekniska utvecklingen gjort att vem som helst med hjälp av en mobiltelefon kan ta ett kort i en domstol och publicera det på internet. Enligt Domstolsverket är ett generellt förbud mot att ha mobiler med sig till domstolen omöjligt att upprätthålla.

Däremot tycker verket att regeringen ska se över möjligheten att införa någon form av sanktion mot den som bryter mot fotoförbudet. Domstolsverket vill också efter dansk modell utvidga förbudet till att omfatta hela domstolsbyggnaden, enligt R&D.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA