Annons:
Öppenhet
Nyhet
AVSusanne ErikssonTyck till!

Wallström låter utreda dolda dokument

Nästan 900 sidor om regeringens kampanj för en plats i FNs säkerhetsråd har hanterats inom en intern webbplats. På så sätt har man undvikit att diarieföra materialet, skriver Dagens Nyheter. Utrikesminister Margot Wallström skriver till tidningen att hon ska låta utreda utrikesdepartementets hantering av handlingar.
Utrikesminister Margot Wallström, S.Bild:Kristian Pohl/Regeringskansliet

2016 valdes Sverige in i FNs säkerhetsråd. Den svenska regeringen drev en kampanj för att få platsen.

I dag avslöjar Dagens Nyheter att utrikesdepartementet och representationen i New York startade en gemensam arbetsyta i programmet Sharepoint på Regeringskansliets intranät.

Ambassader utomlands är egna självständiga myndigheter och handlingar som skickas mellan myndigheter ska normalt sett registreras, skriver Dagens Nyheter.

Enligt tidningens källa valdes arbetssättet utifrån att man ville kunna utbyta information och ha arbetsmaterial utan att det skulle registreras i diariet.

Utrikesminister Margot Wallström bemöter anklagelserna och skriver till Dagens Nyheter att hon har gett UDs rättschef i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp som ska gå till botten med vilka åtgärder som behövs för att utrikesförvaltningen ska kunna hantera handlingar korrekt i framtiden.

Arbetsgruppen ska redovisa sitt arbete den sista februari 2018. 

Justitieombudsmannen och riksdagens konstitutionsutskott har tidigare kritiserat UD för bristande öppenhet. 

Bli den första att tycka till!