Annons:
ARBETSMARKNAD
Nyhet
AVAnn DahlinTyck till!

”Working class hero” i jobbprojekt

Arbetsförmedlingen drar i gång en satsning för att få fler arbetsgivare att se kompetensen hos människor med funktionshinder. I en reklamfilm använder man John Lennons sång Working class hero – efter brevväxling med hans änka Yoko Ono.
John Lennons änka Yoko Ono har sagt ja till att använda låten.Bild:Mostphotos

Sverige har hög sysselsättning. Drygt åtta av tio svenskar är i jobb eller utbildning. Men i gruppen funktionsnedsatta är andelen bara sex av tio, 62 procent, samtidigt som många arbetsgivare säger sig ha svårt att hitta arbetskraft. Det är bakgrunden till Arbetsförmedlingens projekt Gör plats.

– Människor med en funktionsnedsättning är en outnyttjad resurs på arbetsmarknaden, säger Katarina Pettersson Brdarski, enhetschef och ansvarig för kampanjen Gör plats.

Det ser ungefär likadant ut år för år, oavsett konjunktur, påpekar hon.

– Men vi vet att arbetsgivare som jobbar med människor med en funktionsnedsättning ser kompetensen, och upplever att det har lett till en bättre arbetsmiljö och ett stimulerande arbetsklimat. Vi vill att fler arbetsgivare ser det värdet när de rekryterar.

Arbetsförmedlingen har fått särskilda resurser för satsningen i år och nästa år. Hittills har man gjort en film och en hemsida där arbetsgivare och arbetssökande kan hitta information om vad myndigheten kan bistå med.

Filmen ska visas på Youtube, Instagram, Facebook och som reklam i teve. En av de medverkande är synskadad, en har Downs syndrom, en är bipolär och en har utmattningssyndrom. Det är viktigt att visa att funktionsnedsättningar även kan vara sådant som inte syns, framhåller Katarina Pettersson Brdarski.

– Ett exempel är just utmattningssyndrom, som påverkar de kognitiva funktionerna i hjärnan.

I bakgrunden av filmen hörs John Lennons klassiska Working class hero.

– Alla vill bli en working class hero, och om man lyssnar på texten tycker jag att den passar så otroligt bra, säger Katarina Pettersson Brdarski. Produktionsbolaget skrev till Yoko Ono och berättade om syftet, och skivbolaget gav sitt tillstånd.

Bli den första att tycka till!