Annons:
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Arbetsmiljöverket för en annonskampanj myndigheten genomförde under hösten och vintern 2017. Enligt JO stred kampanjen mot kraven på saklighet och opartiskhet.
OhälsaNyhetDen samhällsekonomiska kostnaden för sjukskrivningar blev 62 miljarder kronor för 2017 – enbart sett till det arbete som inte utförs. Det visar en ny rapport från försäkringsbolaget Skandia.
EUNyhetTrots att hon ville säga ja lydde arbetsmarknadsminister Ylva Johansson riksdagens order och röstade nej när EU-länderna beslutade att bilda en gemensam arbetsmarknadsbyrå. Nu oroas hon över att Sverige inte ska få något inflytande när frågan går vidare, skriver SvD.
StatsförvaltningNyhetDe som fått vänta länge på ett myndighetsbeslut kan sedan 1 juli begära att deras ärenden ska avgöras. På Migrations­verket har lagen fått stora konsekvenser: I slutet av september hade över 7  600 sådana begäranden kommit in och drygt 200 fall gått vidare till domstol.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot en handläggare vid Försäkringskassan för att hon fällt olämpliga kommentarer om en försäkrad. Kommentarerna spelades in på den försäkrades telefonsvarare.
KonkurrensverketNyhetDet är inte ovanligt att Konkurrensverket ser tecken på misstänkt korruption i samband med sin tillsyn. Det framgår av en ny rapport från myndigheten.
TransportstyrelsenNyhetStatssekreteraren och expeditionschefen vid näringsdepartementet föreslog att Maria Ågren skulle skriva under ett strafföreläggande för att regeringen skulle slippa en offentlig rättegång om it-skandalen. Det uppgav hon själv under den rättegång i Arbetsdomstolen där hennes avsked prövas.
RegeringenNyhetFörre justitieministern Thomas Bodström erbjöds en halv miljon kronor för att hoppa av som landshövding i samband med Allra-skandalen. Det uppger han själv i SVTs ”Min sanning”.
RIKSDAGENNyhetNästan 40 anställda på riksdagen uppger att de har drabbats av hälsoproblem de senaste åren. Arbetsgivaren undersöker om det beror på mögelskador som upptäckts i lokalen. ”Frustrationen av att inte veta vad det är som orsakar det här är stor”, säger huvudskyddsombudet och ST-medlemmen Marit Baker.
HögskolanNyhetSvenskt Näringsliv vill lägga mer vikt vid yrkeshögskolan i förhållande till den akademiska högskolan. Enligt en rapport bör yrkeshögskolan byggas ut från 30 000 till 60 000 platser på tio år.
socialförsäkringarNyhetFöräldrar som arbetar och tjänar minst två prisbasbelopp per år vabbar bara drygt hälften av tiden då barnet är sjukfrånvarande. Högutbildade vabbar mer än lågutbildade, skriver Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en ny rapport.
MigrationsverketNyhetVar tionde asylsökande får inte en helt korrekt bedömning av sitt ärende, visar Migrationsverkets egen analys av sin utrednings- och beslutsverksamhet. Ett stort problem är personalomsättningen. I över hälften av asylprövningarna byts handläggaren ut.
socialförsäkringenNyhetFrån årsskiftet slopas karensdagen i sjukförsäkringen och ersätts av ett lika stort karensavdrag. Förändringen görs för att inte personer med oregelbundna arbetstider eller flera jobb ska missgynnas.
HälsaNyhetVarannan yrkesverksam svensk har så dålig kondition att det påverkar hälsan. De löper högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och depression. Det visar en stor studie vid Idrotts- och Gymnastikhögskolan, rapporterar Arbetsvärlden.
rehabiliteringNyhetFörslaget till ny föreskrift för anpassning och rehabilitering i arbetslivet borde slängas i papperskorgen, enligt TCO. De nya reglerna skulle innebära en väsentlig försämring och minskar arbetsgivarens ansvar, hävdar organisationen.
SocialförsäkringNyhetAntalet individer som får livränta efter att ha insjuknat med en psykisk diagnos har mer än fördubblats på fem år. Men ökningen sker från en mycket låg nivå och fortfarande får mycket få arbetstagare livränta oavsett diagnos, skriver Arbetet.
spårtrafikNyhetLokförare och tågvärdar på Pågatågen i Skåne ska ha rätt till paus för att gå på toaletten. Enligt Arbetsmiljöverket borde tio minuters kisspaus schemaläggas efter två och en halv timmes arbete, skriver Sekotidningen.
arbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen får allvarlig kritik för bristande kontroll av hur de arbetslösa uppfyller kraven på aktivt jobbsökande. Bristerna kan leda till förlängda arbetslöshetstider och felaktiga utbetalningar av ersättning, konstaterar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.
FörsäkringskassanNyhetMedarbetarna på Försäkringskassan i Torsby upplevde att de ökade sin kompetens när de fick fria tyglar att själva utforma arbetet. Men det gick trögt i början. Medarbetarna var helt enkelt vana att bli styrda både av chefer och styrdokument, visar en utvärdering.
KriminalvårdenNyhetEfter ett dödsfall på häktet i Sollentuna åtalas en chef på arbetsplatsen. Han har fått arbeta kvar trots att åklagaren kallat flera av hans kolleger att vittna mot honom, rapporterar Ekot.
LönNyhetManliga arbetstagare med goda sociala förmågor får allt högre löner. Utvecklingen speglar en förändring på arbetsmarknaden där intelligens värderas något lägre än tidigare, enligt en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
ArbetsmiljöNyhetNärmare en tredjedel av alla förvärvsarbetande svenskar upplever besvär av jobbet. Det är vanligare bland kvinnor än bland män, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket.
PolisenNyhetST stämmer Polismyndigheten i Arbetsdomstolen. Förbundet hävdar att myndigheten diskriminerat en medlem genom att avsluta hennes provanställning med hänvisning till att hon har dyslexi. ST yrkar på ett skadestånd på 175 000 kronor.
ArbetsförmedlingenNyhetVar fjärde kommun saknar ett lokalt arbetsförmedlingskontor. Det leder till sämre service för de arbetssökande, konstaterar Sveriges kommuner och landsting, SKL, efter en granskning.
RättsväsendetNyhetUnder lång tid har svenska domare fått för höga arvoden för sitt arbete i övervakningsnämnder, rapporterar SVT. Det är ännu inte avgjort om domarna ska betala tillbaka delar av arvodena.
SocialförsäkringarNyhetEn statlig utredning föreslår en klarare koppling mellan hälso- och sjukvården å ena sidan och sjukförsäkringen å den andra. Utredningen föreslår ett statsbidrag på två miljarder kronor årligen för att stimulera ett mer aktivt arbete från sjukvården.
ArbetsmarknadNyhetEn stor andel av dem som står utanför arbetsmarknaden är lågutbildade, utlandsfödda eller äldre, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en ny rapport.
SocialförsäkringarNyhetSocialförsäkringen beräknas kosta 220 miljarder kronor under 2018. Därefter spår Försäkringskassan fortsatt ökade kostnader till 228 miljarder kronor år 2022. Fler barn i befolkningen är en förklaring.
MigrationsverketNyhetKrav på ökade besparingar gör att Migrationsverket inte kan leva upp till målet att öka takten när det gäller beslut i asylärenden. I en ny prognos för året sänks antalet avgjorda ärenden från 50 000 till 47 000 ärenden.
RättsväsendetNyhetDomstolsverket slår larm om resursbrist. Myndigheten hade inför årets budget begärt ytterligare 350 miljoner kronor, men i övergångsbudgeten blev det ingen ökning alls.
LänsstyrelsernaNyhetEn man som inte fick någon av de två tjänster han sökt på Länsstyrelsen i Västra Götalands län överklagade beslutet och fick rätt. Nu får han en kortvarig tillfällig anställning på länsstyrelsen. Mannen har överklagat statliga tjänstetillsättningar 146 gånger, rapporterar Göteborgs-Posten.
ÅklagarmyndighetenNyhetEn åklagare i Uppsala har mottagit ett brev med en levande kackerlacka. Händelsen klassas som subtilt hot och kan komma att polisanmälas.
FörsäkringskassanNyhetSparkade generaldirektören Ann-Marie Beglers närmaste medarbetare har köpts ut från Försäkringskassan av efterträdaren, tillförordnade generaldirektören Maria Hemström-Hemmingsson. Enligt Expressen fick han en ersättning på 3,1 miljoner kronor.
#MetooNyhetVittnesmålen om sexuella trakasserier på jobbet var många under förra årets #metoo-upprop. Även från statliga arbetsplatser. Men ett år senare syns ingen ökning av anmälningar hos de sex största myndigheterna, enligt en granskning som Arbetet gjort.
FörsäkringskassanNyhetKroniskt trötthetssyndrom är en diagnos som inte kan ställas med objektiva undersökningsfynd. Därför, slår kammarrätten fast, ska inte heller sådana krävas för att bli beviljad sjukpenning, rapporterar Dagens Juridik.
DemokratiNyhetSamarbetsorganisationen OSSE riktar kritik i sex punkter mot det svenska valsystemet, efter att ha haft valobservatörer på plats i samband med höstens val. Hanteringen av valsedlar och partiernas finansiering är två huvudpunkter.
DiskrimineringNyhetDet är betydligt större chans för utlandsfödda kvinnor än för utlandsfödda män att bli kallade till jobbintervju, Det är en av slutsatserna i en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
TrafikverketNyhetTre män åtalas för mutbrott, misstänkta för att som anställda på Trafikverket under 2013 och 2014 ha tagit emot surfplattor och mobiltelefoner från en leverantör i samband med en beställning av vägmålning, rapporterar SVT Västerbotten.
ArbetsförmedlingenNyhetEn chef på Arbetsförmedlingen som sparkades efter sexuella trakasserier får 1,3 miljoner kronor efter en uppgörelse. Det är andra fallet på kort tid där Arbetsförmedlingen betalar miljonbelopp till en före detta anställd, skriver Arbetet.
Malmö universitetNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, stämmer staten för diskriminering. Ärendet handlar om bristande tillgänglighet för en student med hörselnedsättning på Malmö universitet.
MigrationsverketNyhetST stämmer Migrationsverket i Arbetsdomstolen. Förbundet hävdar att myndigheten avskedat en ST-medlem på felaktiga grunder och yrkar på 175 000 kronor i skadestånd till medlemmen.
Myndigheten för arbetsmiljökunskapNy myndighet hindras av budgeten
UPPHANDLINGMuseers vinavtal granskas inte
KriminalvårdenKriminalvården ska bygga ut
ArbetsförmedlingenArbetsförmedlingen säger upp avtal
FörsäkringskassanAnn-Marie Begler söker jobbet igen
Örebro universitetUniversitet stäms för repressalier
Prenumerera på RSS - det senaste från Publikt.se