Annons:

Rekrytering

Ämne:Rekrytering
DiskrimineringNyhetEn person som sökte jobb på Strålsäkerhetsmyndigheten utan att få tjänsten anser sig ha blivit diskriminerad på grund av sin etniska tillhörighet. Nu öppnar Diskrimineringsombudsmannen, DO, ett granskningsärende gentemot myndigheten.
RekryteringNyhetSvenska myndigheter köper personlighetstester för miljontals kronor för att använda vid nyrekrytering av personal. Men många av testerna är ovetenskapliga och alltför slumpartade, skriver Dagens Nyheter.
HÖGSKOLANNyhetLinköpings universitet gjorde fel när man uteslöt en jobbsökande kvinna för att hennes doktorsexamen var för gammal. Det säger Överklagandenämnden för högskolan i ett beslut. Nu måste anställningsprocessen göras om.
LänsstyrelsenPå jobbetNumera lämnas ingenting åt slumpen när Länsstyrelsen i Västernorrlands län rekryterar. Sedan några år tillbaka använder myndigheten en ny metod – kompetensbaserad rekrytering – för att göra processen mer objektiv och fri från diskriminering.
ChefsrekryteringFördjupningGer chefer från näringslivet en viktig energikick till staten, eller för de med sig ett kallt marknadstänkande? Maja Bjarme, med bakgrund i inkassobranschen, tycker inte att klivet över till Försäkringskassan var så stort.
RekryteringFördjupningHeadhunting är på frammarsch – även när staten rekryterar. I en hårdnad konkurrens om specialkompetens letar rekryteringsföretag upp lämpliga kandi­dater och uppmanar dem att söka lediga tjänster. Metoden kritiseras för slutenhet och höga kostnader, men försvararna menar att resultatet blir bättre.
ArbetsmarknadNyhetArbetsmarknaden för tjänstemän har blivit starkare, samtidigt som trenden att hitta sitt nya jobb via nätet och sociala medier stärks. Det framgår av en rapport från Trygghetsrådet.
RekryteringFördjupningStudenterna Bodil Pettersson, Johan Olofsson och Carl Forslund prövar på rollen som statsanställda. De trivs – och de är eftertraktade. Statliga arbetsplatser behöver många nya medarbetare, och högskoleutbildade är attraktiva. Publikt har frågat tre arbetsgivare vad de letar efter.
DomstolsverketNyhetMed mer utbildning och fler praktikplatser vill Domstolsverket underlätta rekryteringen av nya domare vid landets domstolar.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ville effektivisera sin rekrytering av trainees och begärde att sökande skulle bifoga sitt foto till ansökan. Efter kritik från ST backar nu arbetsgivaren och går tillbaka till det gamla systemet.
ArbetsrättNyhetOmplaceringsskyldigheten gäller fullt ut inom staten, konstaterar Arbetsgivarverket efter en dom i Arbetsdomstolen. Att staten samtidigt måste följa särskilda tillsättningsregler spelar ingen roll.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen tar hjälp av bemanningsföretaget Proffice för att rekrytera arbetsförmedlare. Proffice får 24 000 kronor per rekryterad förmedlare och 125 000 för en chef, skriver Dagens Nyheter.
RegeringenNyhetModeraterna föreslog på söndagen en ny myndighet för granskning av äldreboende. Men beslutet om en sådan myndighet hade regeringen redan fattat, och jobbet att leda den har varit utannonserat.
KarriärFördjupningHur hård är konkurrensen om en ledig tjänst i staten? ST Press har tittat på ansökningarna till tre utlysta arbeten: arbetsmiljöexpert, informatör och servicetjänsteman.
KarriärNyhetDe närmaste fem åren kommer staten att rekrytera till 129 000 jobb. Det visar en undersökning från ST. Bäst möjligheter har ingenjörer, ekonomer och informatörer.
Prenumerera på