120 miljoner mot sexuella trakasserier

#METOO2018-08-13

Regeringen satsar ytterligare 120 miljoner kronor mot sexuella trakasserier, våld och kränkande behandling. 95 miljoner går till att stärka statliga myndigheters arbete och 25 miljoner till kommunernas socialtjänst.

De myndigheter som får dela på 120 miljoner kronor i spåren från #metoo-uppropen är Arbetsmiljöverket, Skolverket, rättsväsendet och socialtjänsten. Arbetsmiljöverket får 25 miljoner kronor.

”Det är uppenbart att det inte gjorts tillräckligt för att komma tillrätta med kränkningar och sexuella trakasserier i arbetslivet. Flera av de vittnesmål som gjorts i #metoo-uppropen visar det. Därför är det bra att arbetsgivare nu får stöd i form av informationsinsatser så att de kan arbeta mot kränkningar och sexuella trakasserier”, kommenterar jämställdhetsminister Lena Hallengren, S, i ett pressmeddelande.

Arbetsmiljöverket kommer att använda 10 miljoner kronor till informationsinsatser till arbetsgivare för att motverka sexuella trakasserier i arbetslivet, och 15 miljoner kronor till kompetensutveckling för regionala skyddsombud för att genomföra informations- och utbildningsinsatser på arbetsplatser.

Skolverket får 50 miljoner kronor som ska användas för att stärka sex- och samlevnadsundervisningen och fördelas till olika organisationer. Brottsoffermyndigheten och Domstolsverket får 10 miljoner kronor vardera för att informera och utbilda om samtyckeslagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA