21 myndigheter får kritik för årsredovisning

STATSFÖRVALTNING2019-03-29

Riksrevisionen har funnit fler allvarliga brister än tidigare år när man granskat de statliga myndigheternas årsredovisningar för 2018. 21 myndigheter kritiseras för väsentliga brister.

Riksrevisionen är nu klar med granskningen av 226 statliga myndigheters och organisationers årsredovisningar för 2018. Syftet med granskningen är att bedöma om årsredovisningen är upprättad enligt reglerna, om den ger en rättvisande bild av myndighetens ekonomi, om pengarna har använts på rätt sätt och om ledningens bedömning av intern styrning och kontroll är i enlighet med reglernas krav.

För 2018 ser Riksrevisionen fler allvarliga brister än tidigare år.

”Det har varit fler brister under 2018 än de senaste åren. Många är återkommande fel som vi brukar se, fast fler än vanligt. Därmed verkar en positiv trend på området dessvärre vara bruten”, skriver riksrevisor Helena Lindberg i en kommentar på Riksrevisionens hemsida.

Skarpast kritik får Allmänna arvsfonden, där Riksrevisionen bedömer att felen i årsredovisningen är så genomgripande att redovisningen inte lever upp till de krav som lagen ställer.

Sju myndigheter kritiseras för att ha överskridit sina ramar för framtida ekonomiska åtaganden, till exempel Kammarkollegiet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och ESF-rådet.

Andra exempel på myndigheter som kritiseras är Länsstyrelsen i Värmland, vars årsredovisning saknar underskrift av myndighetschefen och Göteborgs universitet som kritiseras för att i strid med gällande regler och utan regeringens tillstånd bedrivit ett kafé och en terapimottagning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA