250 riskerar jobbet

DEBATT: INSÄNT2003-12-15

Jag som skriver dessa rader arbetar som förtroendevald för STs medlemmar på Länsstyrelsen i Örebro län.

Björn Rosengrens uttalanden om att ordna statliga jobb i Boden som kompensation för de militärer som förlorade sina arbeten har orsakat debatt. Undersökningar har gjorts huruvida det är möjligt att plocka bort körkortshanteringen från landets länsstyrelser och lägga dessa tjänster i Boden.

Detta påverkar omkring 250 personers vardag. Merparten av dessa människor är kvinnor runt 50 år. De är lågutbildade och har utfört dessa arbetsuppgifter i större delen av sitt arbetsliv.

Dessa kvinnor kommer sannolikt inte att ha möjlighet att flytta till Boden för att behålla sina arbeten. Lika låg sannolikhet är det att de militärer, som hela karusellen faktiskt gäller, är villiga att sätta sig med sådana arbetsuppgifter som körkortsärenden innebär.

Är detta en vettig arbetsmarknadspolitik?

Med tanke på att det gäller ca 250 människors arbetstillfällen, i en grupp som inte har så stora möjligheter att finna nya arbeten, visst är det väldigt tyst?

Rubrikerna i dagspress hade varit feta om dessa 250 människor hade varit män, exempelvis yrkesmilitärer. Detta är en jämställdhetsfråga som behöver ventileras både i Statstjänstemannen och andra tidningar!

De som drabbas är våra medlemmar. Som enskilda har de inte någon stark stämma att ta till! Vi måste föra fram deras budskap och kamp, så att de får behålla sina arbeten!
Agneta Högberg
ST-representant
Länsstyrelsen i Örebro län

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA