62 miljoner till miljö- och klimatteknik

MILJÖ2016-05-24

Regeringen satsar 62 miljoner kronor på att förstärka utvecklingen och användandet av miljö- och klimatteknik. Nya myndighetsuppdrag ska bana vägen.

Den internationella marknaden för miljö- och klimatteknik växer kraftigt, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Miljö- och klimatteknik är också ett av de områden som det nationella innovationsrådet har identifierat där det behövs ökad samverkan med näringslivet. Det finns också en stark koppling till regeringens exportstrategi.

Därför får Naturvårdsverket ett extra anslag om 17 miljoner kronor per år under fyra år för att i samverkan med Boverket och Energimyndigheten dela ut stöd för spetsteknik och avancerade systemlösningar för hållbar stadsutveckling.

Den snabba urbaniseringen globalt visar på ett stort behov av innovationer för hållbara lösningar i världens städer inom områden som vatten, luft, avfall, energi och transporter, skriver regeringen. Såväl den miljömässiga som de sociala och ekonomiska dimensionerna av hållbar utveckling ska främjas.

Vinnova har sedan tidigare regeringens uppdrag att under 2016–2019 använda minst 25 miljoner kronor per år till att utveckla och tillgängliggöra testbäddar inom miljöteknikområdet.Testbäddar innebär att man testar en idé redan under utvecklingsfasen. Nu uppdrar regeringen till Vinnova att under åren 2016–2019 använda ytterligare minst 20 miljoner kronor per år för att stärka insatser i pågående befintliga innovationsprogram för ökad återvinning och resurseffektivitet. Det kan gälla områden som nya hållbara affärsmodeller för återvinningsindustrin, ekonomiska styrmedel, samhällsplanering och infrastruktur för ökad återvinning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA