Åklagare granskar universitetets köp

UPPHANDLING2012-01-10

Åklagarmyndigheten i Luleå har beslutat att inleda en förundersökning mot anställda vid Luleå Tekniska Universitet, LTU, efter en upphandlingsskandal.

Enligt SVTs Nordnytt misstänks tre personer för brukande av osann urkund, sedan det uppdagats att ett dokument som åberopats i rättsprocessen efter en upphandling varit felaktigt eller förfalskat.

Upprinnelsen till förundersökningen skedde i samband med upphandlingen av tryckning av kurskataloger inför innevarande läsår. LTUs upphandlingsbeslut överklagades av ett tryckeribolag som inte vann upphandlingen. Under förvaltningsrättens behandling av ärendet skickade LTU in en handling som bland annat misstänks vara feldaterad med ett halvår. Trots att handlingen senare kallades tillbaka var skadan redan skedd och LTU polisanmäldes av tankesmedjan Den nya välfärdens konkurrenskommission.

”Vi valde att återkalla ett dokument som vi inte tyckte höll tillräckligt hög kvalitet, vi ville inte åberopa det dokumentet”, säger direktör Staffan Sarbäck vid LTU till Nordnytt.

Han vill inte kommentera anklagelserna om att dokumentet var förfalskat.

Den som gör sig skyldig till brukande av osann urkund kan dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Innefattar brottet missbruk av tjänsteställning kan det bedömas som grovt. Då är maxstraffet två års fängelse, skriver Norrbottens-Kuriren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA