Åklagare utreder källefterforskning

CSN2003-07-29

JK har gett överåklagaren i Malmö i uppdrag att inleda en förundersökning mot CSNs kontorschef i Lund. Chefen misstänks för brott mot efterforskningsförbudet.

Två ST-medlemmar vid CSN-kontoret i Lund hävdade i Statstjänstemannen i november (nr 15/02) att deras chef ställt frågor till dem om vem som lämnat uppgifter till pressen. Uppgifterna gällde bland annat en kritisk skrivelse från personalen till Utbildningsdepartementet angående arbetsförhållandena inom CSN.

Kontorschefen nekade till anklagelserna, men CSNs generaldirektör Björn Mårtensson lät verkets jurist utreda händelserna. När Statstjänstemannen därefter kunde visa hur Björn Mårtensson själv spred uttalanden om att personalen far illa av negativ publicitet och att ”tysta kontor är bra kontor”, fann han det för gott att lämna över båda frågorna till Justitiekanslerns bedömning.

Frågan om det olämpliga i generaldirektörens uttalanden kommer justitiekansler Göran Lambertz att ta ställning till senare. Det finns dock ingen anledning att anta att de utgör något brott, säger han.

När det gäller händelserna i Lund anser JK däremot att det som hittills framkommit tyder på att kontorschefen kan ha brutit mot Tryckfrihetsförordningens efterforskningsförbud vid tre tillfällen under förra året. Han ger därför överåklagaren vid Åklagarmyndigheten i Malmö i uppdrag att göra en förundersökning i ärendet.

Förundersökningar om brott mot efterforskningsförbudet är ovanliga, säger JK Göran Lambertz.

– Det sker kanske en eller två gånger om året.
Ett skäl till att den här typen av fall är relativt ovanliga tror Göran Lambertz är att myndigheterna känner till innebörden av meddelarfriheten och efterforskningsförbudet.

– Men det beror nog också på att det inte är så vanligt att folk utnyttjar sin meddelarfrihet på ett sådant sätt att det väcker ilska.

Den senaste domen på området kom i december förra året, då chefen för Uddevallas miljö- och stadsbyggnadskontor fälldes för brott mot efterforskningsförbudet. Straffet blev dagsböter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA