Äldre arbetar allt längre

ARBETSMARKNAD2018-05-17

Allt fler äldre arbetar längre. 125 000 fler över 55 år är i jobb i dag jämfört med för tio år sedan, enligt Arbetsförmedlingen. Nästan åtta av tio i åldern 55-64 år jobbar, men också bland dem över 65 har sysselsättningen ökat.

En ny rapport från Arbetsförmedlingen visar att den starka arbetsmarknaden också ökat sysselsättningen bland de äldre. Under de senaste tio åren har sysselsättningsnivån ökat från 70 till 77 procent bland 55-64-åringarna. Men också andelen som fortsätter jobba efter 65 har ökat kraftigt, från 11 procent för tio år sedan till 17 procent under 2017. Totalt arbetar 190 000 personer över 65 år.

”Sverige ligger i topp i Europa när det gäller sysselsättningsnivå, det gäller även bland äldre. De behövs på svensk arbetsmarknad, så det är viktigt att arbetsgivarna tar vara på äldres kompetens”, kommenterar Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten har de flesta äldre en mycket stabil ställning på arbetsmarknaden. För gruppen mellan 55 och 64 år är det vanligast att vara anställd och arbeta heltid. I takt med stigande ålder går fler över till deltid eller fortsätter som egna företagare. Högutbildade fortsätter jobba längre än lågutbildade. Det är fler äldre män än kvinnor som arbetar, men skillnaden har minskat.

Rapporten konstaterar också att det har blivit svårare för äldre som blir arbetslösa att få ett nytt jobb. Det gäller särskilt personer med en kortare utbildning. Äldre som förlorar sina jobb blir kvar i arbetslöshet under betydligt längre perioder. Totalt är 59 000   personer över 55 år inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Mer än varannan av dem har varit utan arbete i mer än ett år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA